El jove negre Michael Brown, la mort del qual ha provocat disturbis a la localitat de Ferguson, a l'oest mitjà dels EUA, podria haver "sobreviscut" a tots els trets que va rebre d'un policia "excepte a l'últim, efectuat al cap", va assegurar el forense contractat per la seva família. L'informe preliminar de l'autòpsia privada encarregada per la família de Brown al cap forense de la ciutat de Nova York, Michael M. Baden, assenyala que el jove podria haver rebut "al- menys sis trets, dos al cap".

"Els trets al cap van ser probablement els últims efectuats a Michael Brown", va explicar Baden a Fegurson, on estava acompa-nyat pels advocats de la família del jove. Brown, de 18 anys, va ser tirotejat el 9 d'agost per un policia identificat com a Darren Wilson malgrat que estava desarmat, en un succés en el qual la versió policial i la dels testimonis difereixen.

Baden va afegir que els trets "no es van produir a curta distància" i que no hi havia "proves de lluita" al cos de Brown, com indica la versió policial, que apunta que el jove va atacar l'agent i que aquest va haver de ser atès per lesions després de l'incident.

Aquesta no serà la darrera autòpsia, ja que el fiscal general dels EUA, Eric Holder, ha ordenat que personal mèdic federal realitzi una segona autòpsia al cos del jove, "per les circumstàncies extraordinàries que envolten el cas i a petició de la família de Brown".

La mort del jove, en un cas d'aparent violència policial amb connotacions racials perquè l'agent que el va matar és blanc, ha provocat una onada de protestes amb disturbis des de fa una setmana que ha deixat diversos ferits i desenes de detinguts malgrat el toc de queda decretat pel governador de l'estat de Missouri, on es troba Ferguson, Jay Nixon, que va anunciar la mobilització de la Guàrdia Nacional per fer front als disturbis de la ciutat.

L'ordre executiva signada pel governador, que ja havia rellevat la policia local i substituït per la patrulla de carreteres estatal, estableix que aquesta mesura té l'objectiu de restablir la pau i l'ordrea, així com protegir els ciutadans de Ferguson.

D'altra banda, Nixon va lamentar ahir que la policia hagués difós un vídeo amb el jove mort a trets perquè considera que va tenir un efecte "incendiari" i va revifar els disturbis racials en la població.