Israel i el moviment islamista Hamàs es van acusar ahir mútuament de trencar la treva i frustrar el procés negociador que es mantenia amb prou feines al Caire per aconseguir un cessament permanent de les hostilitats.

Poc després de les cinc de la tarda i enmig de creixents denúncies palestines del suposat "desinterès" israelià, tres coets van partir des de la franja de Gaza i van esclatar en descampats propers a la ciutat meridional israeliana de Beerseheva. Gairebé immediatament, caces bombarders israelians van atacar zones properes a la localitat septentrional de Beit Lahia i altres punts de la franja, van confirmar ambdues parts. Segons fonts palestines, almenys dos nens van resultar ferits lleument a la ciutat meridional de Rafah, veïna amb Egipte. Davant aquest repunt de la violència, després de gairebé una setmana de calma, molts residents van tornar a recollir les seves escasses pertinences i van tornar a les úniques àrees que creuen segures: les escoles de l'ONU.

Represos els atacs, les dues parts van començar un cop més l'intercanvi rutinari de retrets sobre la ruptura de la treva -és la quarta que es trenca- i el fracàs de les converses, que buscaven la fi d'un conflicte que ja ha segat la vida de més de 2.000 palestins, el 25% nens. "Els problemes en la negociació no van començar amb el llançament dels coets. Ha un problema intrínsec. Ara és impossible arribar a un acord. El diàleg està en punt mort", va explicar una font diplomàtica palestina, que va demanar no ser identificada.

Poc abans, el portaveu de Hamàs a Gaza, Sami Abu Zuhri, acusava els israelians d'haver bloquejat l'avanç de les converses i els advertia que el grup estava preparat per a qualsevol escenari. En un correu electrònic enviat a la premsa, Zuhri reiterava, a més, la disposició del seu grup de seguir endavant amb el procés iniciat a la capital egípcia i subratllava que el govern israelià de Benjamin Netanyahu està "jugant amb foc".

"Els ocupants [Israel] són responsables del punt mort al qual s'ha arribat en les negociacions al Caire causa de les seves tàctiques dilatòries i la manca de determinació per arribar a un acord", va afirmar. Al matí, Izzat l'Reshq, un altre dels representants de Hamàs, ja havia alertat que l'actual alto el foc, estès 24 hores més ahir a la nit "in extremis", seria l'últim.

Segons la premsa israeliana, després de l'intercanvi bèl·lic, el primer ministre israelià va ordenar a la seva delegació que abandonés la taula de negociacions a Egipte.

"Fonts del govern han dit que les negociacions sobre la treva al Caire s'han col·lapsat i que després del llançament de coets des de Gaza el primer ministre i el ministre de Defensa [Moshe Yaalon] van ordenar a la delegació israeliana tornar al país", va explicar el diari progressista Haaretz. "Les negociacions amb Hamàs no serveixen als interessos de seguretat d'Israel, així que no hi ha raó per a continuar", va explicar el ministre israelià d'Interior, Gideon Sa'ar, citat pel diari Yediot Aharonot.

L'intercanvi bèl·lic d'ahir és el primer des que diumenge palestins i israelians reprenguessin el diàleg indirecte en un altre intent de posar fi a cinc cruentes setmanes en què també han mort 64 soldats israelians en combat.