L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assegurar que l'Estat no pot impedir la celebració d'una consulta "legal" a Catalunya i va advertir que si ho fes estaria prevaricant. En una entrevista al canal 3/24, Trias va afirmar que el referèndum es farà el 9 de novembre que ve perquè serà legal, en quedar emparat a la llei de consultes que té previst aprovar el Parlament. "Si fem una llei ben feta, com estic segur que farà el Parlament, la consulta serà legal", va apuntar. L'alcalde de CiU va assenyalar que "és molt greu" que l'executiu central busqui arguments per impedir la celebració de la consulta. "Si l'Estat prohibeix una cosa sabent que és legal és molt greu, perquè això és prevaricar", va dir.

Trias va afegir que de la mateixa manera que Catalunya ha d'actuar en el marc de la legalitat, les "estructures d'Estat també han d'anar amb cura d'aplicar i prendre decisions des de l'absoluta legalitat". En cas que el govern espanyol prohibeixi la consulta, Trias creu que el president català, Artur Mas, hauria de reunir tots els partits favorables a la mateixa per adoptar una posició unitària. "És molt important que tothom vagi unit en una situació com la que viurem", va indicar l'alcalde, que es va mostrar convençut que la consulta es farà. "Hem de ser molt clars: el 9-N hi haurà consulta", va subratllar Trias, que va considerar que era "un error" donar la imatge que el referèndum podria no tenir lloc en la data prevista.

Les declaracions de Trias van molestar el president del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández, que va acusar-lo "d'estar actuant més com a inquisidor, en perseguir tots aquells que no comparteixen el dogma independentista, com a alcalde de Barcelona". "L'alcalde distorsiona la realitat perquè sap perfectament que no és el govern el que prohibeix la consulta, sinó que recorreria la seva convocatòria per il·legal, però que són en tot cas els tribunals els que decideixen finalment si la consulta pot celebrar-se o no per ajustar-se a la llei", va destacar

Més valoracions

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, té molt clar que, encara que ara ho neguin, partits i govern tenen alternatives preparades i un pla B previst si el 9-N no es pot votar. "Jo crec que el deuen tenir. Nosaltres també tenim un full de ruta. Ells el deuen tenir i quan arribi el moment, que el posin sobre la taula", va assegurar admetent que entén que no s'expliquin les alternatives perquè ara l'objectiu és "tenir les condicions per al pla A, que és la consulta del 9 de novembre". En aquest sentit, va afirmar que amb el govern i amb els partits favorables a la consulta, l'ANC "només parla del pla A" i que desconeix les alternatives que plantejarien tant si hi ha o no acord entre ells. El que sí que té clar és que tots ells "coincideixen que la consulta s'ha de fer" i que "depèn de nosaltres". "El que no podem permetre és que algú de fora de Catalunya decideixi el que fem a Catalunya. Això els polítics catalans no ho poden permetre", va dir sobre la possible intervenció del Constitucional per aturar la consulta. Amb tot, Forcadell va assegurar que "no tem en absolut" per la continuïtat del procés cap al 9-N i la possible independència.

En aquest sentit, va insinuar que fins i tot Mas hauria de posar fi a la legislatura i avançar les eleccions per convocar-ne unes amb caràcter plebiscitari. "Si hi ha un mandat democràtic per fer la consulta i es decideix no fer-la, el mandat no s'ha complert i és pel que es va presentar a les eleccions. El Govern està obligat a complir amb la consulta, i de la mateixa manera que quan el pacte fiscal no es va complir va avançar eleccions...", va sentenciar. El que sí que va demanar és que si s'havien d'acabar celebrant unes plebiscitàries perquè no es feia la consulta, es convoquessin "el més aviat possible, per descomptat".

Del possible procés electoral plebiscitari, segons Forcadell, hauria d'acabar sortint una declaració unilateral d'independència. Aquest pas, però, Forcadell sap que no és "fàcil" i que no tindria el vistiplau de l'Estat. "Qualsevol opció ha de trencar la legalitat espanyola, perquè malauradament la legalitat espanyola no ho permetrà. S'ha de continuar parlant i intentant acordar amb l'Estat. Però sabem que en algun moment o altre s'haurà de trencar aquesta legalitat", va dir, tot matisant que per a l'ANC, celebrar el 9-N "és fer la consulta dins la legalitat catalana, no trencar la legalitat espanyola".