Els partits de l'oposició han rebutjat de forma rotunda la reforma de la llei electoral per afavorir l'elecció directa dels alcaldes en els comicis locals de maig de l'any que ve com plantegen el PP i el govern i han anunciat que no negociaran aquesta mena de proposta.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat que l'única elecció directa que pretén el PP amb la reforma de la llei electoral abans de les properes municipals és la del mateix PP.

El vicesecretari general de Política Autonòmica i Local del PP, Javier Arenas, ha garantit el diàleg amb la resta de partits polítics sobre la reforma i ha reptat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a presentar propostes.

Arenas ha manifestat que Sánchez "hauria de fer un exercici de coherència" perquè el PSOE ha proposat "en moltíssimes ocasions" l'elecció directa d'alcaldes, i ha criticat les "contradiccions" del secretari general dels socialistes en un "curt període de temps".

La idea del PP és que la ronda de contactes amb altres partits i grups parlamentaris per parlar de la reforma s'iniciï el setembre vinent. Però el PSOE no negociarà la reforma "ni ara ni mai, perquè seria avalar un intent antidemocràtic i regressiu", ha assegurat l'alcalde de Vigo, Abel Caballero, vicepresident de la FEMP i membre de l'executiva federal del PSOE.

Caballero ha assegurat que la reforma té el seu origen en el "pèssim resultat" del PP a les eleccions europees de maig i ha indicat que el partit que lidera Mariano Rajoy tem que aquesta "severa caiguda electoral" pugui succeir en les municipals, "de manera que pretenen canviar les regles del joc per mantenir i blindar algunes alcaldies". El dirigent socialista ha assenyalat que "mentre el PP segueixi plantejant una reforma antidemocràtica i regressiva que pretén burlar el vot dels ciutadans, no hi ha negociació possible".

IU tampoc entrarà en cap tipus de negociació, segons ha dit el seu portaveu al Congrés, José Luis Centella, que ha assegurat que "si el PP vol canviar la llei electoral, que ho porti al seu programa per a les pròximes eleccions. Que siguin les pròximes Corts, les que decideixin". Centella ha recomanat al PP "ser prudent" en aquest assumpte, perquè, si aprova la reforma "de manera unilateral, sis mesos abans de les eleccions i a un any del final de la legislatura", trencaria "tots els canals de comunicació" amb la oposició.

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha advertit que si el PP decideix tirar endavant la reforma, cometria "un atemptat a la pluralitat i a les regles del joc". Díez ha confiat que el PP recapaciti i no emprengui un canvi que no seria "de regeneració, sinó de degeneració". Al seu torn la Chunta Aragonesista (CHA) ha denunciat que la reforma plantejada suposa una tornada al "cabdillisme" local i ha considerat una involució democràtica la decisió del PP de mantenir-la en solitari.

"Cova de 'quinquis'"

Per la seva banda, el portaveu de Podem, Juan Carlos Monedero, ha afirmat que, amb propostes com l'elecció directa d'alcaldes, el PP està legislant contra la seva formació política, perquè els "tenen por" i forma part d'"aquesta cova de quinquis en què s'ha convertit la política espanyola", que pren "decisions que ens afecten a tots sense consultar".