El secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, va considerar ahir que l'històric dirigent d'UDC Manuel Carrasco i Formiguera votaria a favor del doble sí en la consulta del 9 de novembre, cosa que "moralment obliga" el seu partit i és una posició que ell defensarà.

"Algú pot pensar que Carrasco i Formiguera, històric dirigent i màrtir d'UDC, votaria qualsevol altra cosa en aquests moments que no fos el 'sí-sí'? És una opinió molt personal, jo crec que fins i tot moralment ens obliga", va assegurar Castellà en declaracions a Catalunya Ràdio.

El dirigent democratacristià va avançar que ell defensarà "clarament un 'sí-sí', des de la perspectiva històrica i doctrinal de la mateixa Unió", ja que "per ser un Estat confederal, primer has de ser un Estat i, prèviament, ser independent políticament per decidir que et confederes".

El doble sí en la consulta engloba, segons el seu parer, "confederalistes i independentistes" i és "el més flexible", mentre que "el 'sí-no' divideix més", va dir Castellà, que va apuntar en tot cas que una altra opció podria ser "un sí a la primera pregunta i una no posició en la segona".

Castellà va avisar que el possible veto del Tribunal Constitucional (TC) a la consulta "serà la prova del cotó de si aquest procés és seriós" i va demanar "unitat" entre les forces pro consulta: "tenim un marc legal que serà la futura llei [de consultes] i, a partir d'aquí, davant de qualsevol decisió que prengui el TC, la decisió que es prengui finalment l'ha de prendre el Parlament".

D'una altra banda, va qualificar de "deslleialtat important" del govern espanyol que, "just quan la Generalitat, per primera vegada en la història, crea un fons propi de beques universitàries, l'Equitat, que estava pensat com un fons complementari a les beques del ministeri", aquest hagi "endurit les condicions a fi de reduir pressupost".

Al seu torn, el diputat de la CUP David Fernández va advertir ahir que el seu partit farà una crida a la "desobediència civil" si el Tribunal Constitucional (TC) veta la consulta sobiranista del 9 de novembre, i va demanar al President, Artur Mas, que convoqui els partits "molt abans" de la possible prohibició.

"No pot ser que se'ns impedeixi votar i expressar la nostra opinió política. Nosaltres mai desobeirem la democràcia, demanarem que es faci la consulta el 9-N, perquè no tenim cap altre plantejament que no sigui consulta tant sí com no", va assegurar ?a TV3.

El dirigent de la CUP va avisar que la seva formació "pregonarà la desobediència civil precisament per fomentar aquesta revolta civil de les urnes": "no ens poden negar les urnes ni la democràcia. Com respon un país i un govern quan els diuen que no pinten res? Fa falta una resposta inversament proporcional".

Així, Fernández ha asseverat que propugnaran una "desobediència clara al que dictamini el TC", perquè "dotze jutges no estan per damunt de la legitimitat catalana", per la qual cosa s'entrarà en un dilema entre "obeir un tribunal altament polititzat i monitorat pel govern, o un mandat social, polític i democràtic".

El diputat va reiterar així que la CUP "vol urnes peti qui peti, però dependrà del Govern": "Mas ha dit que quan ocorri convocarà els partits, però nosaltres hem dit que no ens convoqui el dia de la prohibició, sinó molt abans, perquè s'han de preveure i contemplar diversos escenaris".

Fernández va deixar clar que la CUP "no contempla en cap dels seus debats un Govern d'unitat", i encara que va puntualitzar que "no es pot descartar res", va recordar que seria un govern "inoperatiu" en altres qüestions, com per exemple possibles retallades o mesures econòmiques i socials.