Les investigacions obertes a l'expresident català Jordi Pujol a Barcelona i al seu fill Jordi Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional sobre la fortuna familiar a Andorra, així com l'arribada al Suprem de la causa dels ERO a Andalusia seran els temes estrella del nou curs judicial.

A partir de setembre les dues causes de presumpta corrupció política acapararan portades, que compartiran amb els casos Gürtel i Nóos, que es troben ja encarant la seva fase final cap a la celebració d'un futur judici.

El dia 15 de setembre tota l'atenció mediàtica estarà posada en l'interrogatori al que sotmetrà el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz el fill gran de l'expresident de la Generalitat.

Els Pujol, malgrat estar ja des de fa temps en el punt de mira de la Justícia, han entrat de ple aquest estiu en el panorama judicial amb el comunicat que va difondre el 25 de juliol el patriarca de la família confessant l'ocultació d'una fortuna a l'estranger, que va vincular a una herència del seu pare, aliena al seu testament, i de la que haurien estat beneficiaris ell, la seva dona i els seus set fills.

Tractava així l'expresident de posar fre a les informacions aparegudes des de fa gairebé dos anys al voltant dels membres de la seva família més directa i "de les insinuacions escrites sobre l'origen dels mitjans econòmics de la mateixa".

Tot i això, lluny d'aconseguir l'efecte desitjat, el seu comunicat precedia en pocs dies a la decisió de Ruz de cridar a declarar el 15 de setembre com a imputat el seu fill gran i la seva exdona Mercè Gironès en el marc de la investigació que va obrir al gener del 2013 a partir de la denuncia del seu exnòvia Victòria Álvarez, acusant-lo de viatjar a Andorra amb motxilles plenes de bitllets.

La citació del primogènit dels Pujol davant els tribunals hauria irritat el seu pare, però encara més, segons els últims esdeveniments, la iniciativa de Ruz de cursar, a proposta de la Fiscalia Anticorrupció, una comissió rogatòria a Andorra perquè es l'informi dels fons dels quals allà pogués disposar Pujol Ferrusola i la seva exdona.

Gairebé un mes després d'haver-se dictat aquest acte, la família de l'expresident de la Generalitat presentava aquesta setmana als jutjats d'Andorra una querella per vulneració del secret bancari i un recurs contra la comissió rogatòria de Ruz sobre els fons de la família al principat.

En paral·lel a la causa oberta per Ruz a l'Audiència Nacional, la titular del Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona admetia a tràmit una denúncia del sindicat Manos Limpias contra Pujol, i reclamava a l'expresident -com a primeres diligències- el testament del seu pare i l'acceptació de l'herència de la seva banda i per la de la seva dona Marta Ferrusola.

Atès que les dues investigacions poden arribar a convergir per la seva similitud, Ruz, en ser el primer a indagar en la fortuna dels Pujol, podria plantejar-se reclamar la del jutjat de Barcelona, qüestió que es dilucidarà quan el jutge de l'Audiència Nacional torni al setembre de les seves vacances.