Les milícies palestines van executar 18 persones acusades de col·laborar amb Israel, només 48 hores després que informació de la Intel·ligència israeliana permetés a l'Exèrcit matar tres alts comandants de les brigades Azedim al-Kasam, braç armat del moviment islamista Hamàs, en un bombardeig. Almenys onze d'aquests presumptes col·laboracionistes van ser executats a trets en una comissaria del centre de Gaza després d'haver estat jutjats per corts revolucionàries establertes pel grup. I set homes més van ser igualment ajusticiats, encara que aquesta vegada en públic, per homes encaputxats i vestit amb l'uniforme de les milícies Azedim al-Kasam davant d'una mesquita al-Omari a Gaza.

L'Exèrcit hebreu i les milícies palestines van continuar els combats, enmig de tènues indicis que apunten, no obstant això, que la negociació per a l'alto el foc podria reprendre's aviat. L'optimisme se sosté en declaracions d'una font propera al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i en l'encoratjador resultat de la primera reunió a Doha del president palestí, Abu Mazen, i el líder polític de Hamàs a l'exili, Khaled Meshaal.

Tots dos van tornar a reunir-se ahir al matí a la capital de Qatar sota els auspicis de l'emir Tamin bin Hamad al-Thani per intentar acostar les postures que els distancien sobre el control de la seguretat a la franja, sota control de Hamàs. Abu Mazen i Meshaal coincideixen que l'aixecament del bloqueig econòmic i el setge militar amb el qual Israel estrangula Gaza són l'objectiu prioritari, al costat de l'obertura de la frontera a Rafah, del corredor a Cisjordània, del port i l'aeroport.

Però discrepen en el forma en la qual aconseguir-ho, ja que Abu Mazen avala la proposta d'Egipte -que demana un alto el foc primer i la negociació de l'alleugeriment del bloqueig després-, proposta que Israel veu amb bons ulls. Meshaal, per part seva, considera que aquesta opció ja va fracassar el 2012. Des del final de la treva, prop de mig centenar de palestins han perdut la vida en atacs hebreus, mentre que ahir va perdre la vida un nen israelià com a conseqüència d'un morter llançat per les milícies palestines.