23 de agost de 2014
23.08.2014

Més del 91% de les platges obté una qualitat excel·lent

Tot i patir una primera meitat de l'estiu molt plujosa, l'aigua presenta bones condicions pel bany

23.08.2014 | 12:17

Més del 91% de les platges catalanes es troben en condicions excel·lents segons els controls periòdics de l'aigua de bany efectuats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquesta proporció és lleugerament inferior a la de l'estiu passat a causa dels temporals registrats durant els mesos de juny i juliol. Les zones més afectades pels ruixats són les situades al litoral nord i central de Catalunya, principalment l'Alt i el Baix Empordà, la Selva, el Maresme i el Barcelonès. Enfront aquesta situació, l'ACA, en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat un servei de control de les platges catalanes per pluges, per determinar els seus efectes en les zones de bany.

L'afectació de les platges per pluges aquesta primera meitat d'estiu ha estat molt per damunt de la mitjana dels darrers anys, i els aiguats s'han incrementat considerablement respecte l'estiu passat. Segons dades del SMC, la pluja habitual del mes de juliol s'ha doblat, amb tempestes molt intenses i ha assolit importants registres, com que el mes de juliol d'enguany ha estat el més plujós en diversos punts de l'Empordà. Precisament ha estat a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) una de les localitats que ha registrat les quantitats més importants amb 50 litres, juntament amb Vilassar de Mar (Maresme), que ha arribat als 62 litres.

Les pluges han provocat alteracions temporals de la qualitat de l'aigua del mar, en conseqüència de l'aportació sobtada d'aigua dolça que prové de rius, torrents i rieres. En aquests casos, la qualitat microbiològica de l'aigua es veu alterada momentàniament, però un cop transcorren entre 24 i 48 hores recupera els seus nivells de qualitat.

Per evitar que els ruixats a les platges comportin cap perill pels banyistes, l'ACA ha posat en marxa un servei de control diari de seguiment d'afectació de les costes catalanes per pluges, amb la col·laboració del SMC. Gràcies a aquest servei ha estat possible gestionar millor la vigilància diària de la qualitat de l'aigua de bany i coordinar la informació amb els ajuntaments costaners, Protecció Civil, els serveis de salvament i socorrisme i les administracions responsables dels sistemes de sanejament.

D'altra banda, l'ACA també transmet els avisos per precaució a través de l'aplicació PlatgesCat, on es pot consultar l'estat de més de 300 platges d'arreu de Catalunya en temps real, que en el seu primer mes d'activitat ha registrat més de 5000 descàrregues i prop de 25.000 visualitzacions en total.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18