El banc andorrà Andbank, l'entitat on Jordi Pujol va mantenir una part dels diners de l'herència del seu pare que va ocultar al fisc espanyol durant 34 anys, va instar el 2010 la família de l'expresident de la Generalitat a retirar els fons, segons publicava ahir el diari El Periódico de Catalunya. L'entitat va fer aquesta petició a la família Pujol després que el govern andorrà signés aquest mateix any el primer acord d'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya, ja que fins aleshores els bancs del Principat no estaven obligats a facilitar informació sobre els seus clients.

Segons la informació del rotatiu, que cita fonts coneixedores del circuit dels diners dels Pujol a Andorra, els propietaris d'Andbank eren coneixedors dels orígens dels fons de la família de l'exlíder de Convergència i "van tenir molt clar que els podria generar problemes tenir diners de la política". En concret, més que un temor a possibles i futures responsabilitats penals, la propietat del banc volia evitar un dany a la reputació de l'entitat si alguna vegada s'arribava a conèixer l'existència d'aquests diners, com finalment ha acabat passant.

La informació publicada també apuntava que l'únic banc andorrà que va acceptar el compte que figurava a nom de la dona de Jordi Pujol, Marta Ferrusola, i de quatre dels seus fills, va ser el BPA, una entitat amb fama d'"agressiva" a l'hora de captar fons. De fet, el principal document conegut fins ara i que es troba en mans de la policia espanyola és el traspàs del compte d'Andbank a BPA de quatre milions d'euros.

Corrupció equitativa

Per la seva banda, la confessió de Jordi Pujol d'haver comès frau fiscal suposa una primera sensació "molt negativa i de frau personal" per a Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, que diu que es tracta d'un cas de "contradicció entre el discurs i la pràctica" política. Si aquesta era la primera sensació, la segona va ser pensar que la corrupció està instal·lada de la mateixa manera a Espanya que a Catalunya, "són nivells de corrupció que acaben sent indistints", afegeix.