El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat en una entrevista a TV3 que no contempla "cap altra possibilitat ni cap altre pla" que "votar el 9 de novembre". En aquest sentit, ha advertit a Artur Mas, sense esmentar-lo directament, que "els acords futurs dependran del compliment dels acords presents", tancant així la porta a qualsevol pacte electoral o de Govern amb CiU si no es vota el 9 de novembre. Amb tot, Junqueras ha afirmat que "no pot ni vol imaginar" un escenari on algú "trenqui l'enorme unitat" política que s'ha construït al voltant d ela consulta del 9-N. El líder d'ERC, a més, ha vaticinat que "a ulls del món", intentant votar "tenim més raó" que l'Estat "intentant prohibir-ho".

Esquerra Republicana no farà nous pactes fins no veure com es materialitzen els que ja ha signat. Avís a navegants d'Oriol Junqueras en plena etapa d'especulació sobre una possible negociació d'un pla B entre ERC i CiU si el 9 de novembre no es pot votar. I és que el líder republicà no contempla la possibilitat de fer noves aliances de cap mena amb Artur Mas si, com van acordar, no se celebra la consulta.

En aquest sentit, Junqueras s'ha mostrat molt contundent en assegurar que ERC "avaluarà els possibles acords futurs en funció del compliment dels acords presents". "Només hi ha un pla, votar el 9 de novembre, i la possibilitat d'acords futurs dependrà dels acords presents. Com podríem fer un nou acord amb algú que no compleix els acords que ja existeixen? Per fer les coses com altres vegades i incomplir acords que s'han promès, ja hi ha els altres", ha sentenciat el líder republicà.

D'aquesta manera, Oriol Junqueras referma el seu convenciment que a la tardor la consulta es portarà a terme, i com a base del seu argumentari, posa els pactes tancats amb CiU i amb la resta de partits favorables a la pregunta i la data acordades. "La garantia que se celebrarà és que hi ha un acord. O és que els acords no són garantia? O la gent signa acords per no complir-los? No m'ho puc imaginar", ha afirmat.

I és que el líder d'ERC posa molt en valor el pacte que el seu partit, CiU, ICV-EUiA i la CUP van assolir el desembre passat pel 9-N. "Estic segur que faran de tot per mantenir la unitat. No em puc imaginar que ningú vulgui trencar aquesta enorme unitat, avalada a més pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Hi ha un ampli acord i el que hem de fer és preservar-lo. No em puc ni vull imaginar que ningú vulgui dividir aquest acord", ha etzibat.

La raó "als ulls del món"

D'altra banda, Junqueras ha considerat que, en la pugna per la legitimitat política entre l'Estat i Catalunya respecte de la consulta, els catalans rebran el suport internacional perquè "només demanem democràcia". "Si l'Estat ho viu com un desafiament, és perquè té una al·lèrgia manifesta cap a la democràcia", ha afirmat el republicà, tot afegint que "als ulls del món, qui té raó no són els que prohibeixen votar, sinó els que intenten votar i volen democràcia". "Tindrem molta més raó fent possible poder votar que amb unes eleccions parlamentàries", ha sentenciat.

Per últim, i preguntat per la possibilitat d'impulsar una comissió d'investigació al Parlament pel cas de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Oriol Junqueras ha reiterat que tot dependrà de les explicacions que doni i de si compareix voluntàriament. "Si s'explica molt be serà inútil fer una comissió d'investigació pel cas Pujol, i sinó, serà convenient fer-la", ha assegurat, tot matisant que ERC és partidària de crear una comissió que tracti "el conjunt del frau fiscal, com va proposar la CUP".