26 de agost de 2014
26.08.2014

Homs sobre el 9-N: «s'ha acabat el temps de les especulacions»

El portaveu torna a avisar Rajoy que "s'equivoca" en repetir la negativa a la consulta davant Merkel

26.08.2014 | 17:20

"S'ha acabat el temps de les especulacions i ve el temps de les decisions". Amb aquesta màxima ha començat el curs polític el portaveu del Govern, Francesc Homs. Després de la reunió del primer Consell Executiu posterior a les vacances, Homs ha volgut tallar així d'arrel les teories sobre possibles plans alternatius a la consulta i reaccions a previsibles vetos de l'Estat. El portaveu diu que no pensa "especular sobre coses que no han passat" i ha garantit que el Govern "prendrà decisions en funció dels acords" presos. A més, després de la nova negativa de Mariano Rajoy a la consulta davant Angela Merkel, Homs ha reiterat que "s'equivoca" i ha considerat "absurd" estar en contra de "poder votar".

El curs polític comença a les portes d'un mes de setembre que es preveu mogut. I com que en les darreres setmanes s'han escoltat per boca de polítics i mitjans diferents possibilitats i plans B que podria estar preparant el Govern davant un possible veto de l'Estat al 9-N, Francesc Homs ha volgut advertir que l'executiu no pensa parlar de cap de totes elles. "El compromís del Govern és inequívoc. S'ha acabat el temps de les especulacions, ve el temps de les decisions, i això val per tots", ha sentenciat, intentant així alertar que no es pronunciarà sobre possibles reaccions "a coses que no han passat".

En aquest sentit, i després que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, manifestés la necessitat de complir els pactes signats per celebrar la consulta, el portaveu i conseller de la Presidència ha assegurat que les "decisions" que pensa prendre el Govern estaran basades "en els acords que s'han adoptat". "Vull pensar que aquests acords, que tenen una base d'unitat molt amplia, que han estat travats en el camp de la política i en el de la societat civil, serveixen perquè ara passem de les especulacions, legítimes, a les decisions", ha manifestat el conseller.

De la mateixa manera, ha concretat que "encetem dilluns un mes on es prendran decisions per complir aquests acords". "Situats en aquest punt, el Govern, compromès amb això, no fa valoracions de caràcter especulatiu. Entrem en una etapa nova", ha sentenciat, tot afegint que l'executiu està "profundament convençut que es prendran decisions a favor dels acords que hi ha, que són sòlids des del punt de vista polític, jurídic, i d'aval democràtic".

Les declaracions d'Homs arriben un dia després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, reiterés, al costat de la canceller alemanya, Angela Merkel, l'enèsima negativa a aprovar la celebració de la consulta el 9 de novembre. Davant aquesta postura, Homs ha insistit que "la voluntat de votar i l'exercici de la democràcia no és ni un desafiament ni un acte d'il·legalitat per definició, sinó una oportunitat per tots plegats". És per això, que el portaveu ha reiterat que l'executiu estatal "s'equivoca en el fonament de la seva negativa". "Es pot estar a favor o en contra d'una cosa, i tots els posicionaments són ben legítims, però és absurd estar en contra de poder votar en un context democràtic", ha sentenciat.

Pel que fa al suport de Merkel al plantejament de Rajoy, Homs ha vinculat les paraules de la líder alemanya a la posició d'Espanya com a estat. "A Merkel no l'hem sentit criticar mai el que passa a Escòcia. On és la diferència? En l'actitud del govern britànic i de l'espanyol. El britànic té un criteri molt precís sobre el que ha de ser Escòcia però atén la voluntat de poder votar. I en el cas de l'Estat espanyol, hi ha un govern que no vol donar curs a l'expressió democràtica del poble de Catalunya", ha explicat Homs.

I encara referint-se a l'actitud de l'executiu de Rajoy, el portaveu del Govern ha carregat contra aquells que ja anuncien un veto, un recurs o una suspensió "sense haver conegut el decret" de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. En aquest sentit, ha fet una referència explícita al propi ministre de Justícia, Alberto Ruíz-Gallardón, que ha manifestat aquesta voluntat d'impugnar el decret. "Un ministre no pot saber ja que el decret que no existeix és il·legal. Si ho fes, més que un ministre del Justícia, ho seria de prejudicis", ha etzibat.

La querella de Manos Limpias

Per últim, Homs ha criticat que el sindicat ultradretà Manos Limpias s'hagi querellat contra la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. "Aquesta gent haurien de ser una mica més curosos amb els pròpies accions que han fet. Si repassem l'historial de denuncies i demandes que no acaben amb res, il·lustren una mala visió que tenen en democràcia", ha sentenciat el conseller, que ha afegit que "hi ha gent que això de que estem en democràcia no ho ha digerit molt bé i per això reaccionen així".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18