El ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, va anunciar que Moscou planeja enviar un segon comboi amb ajuda humanitària a l'est d'Ucraïna i que espera tenir el beneplàcit del govern de Kíev a la iniciativa, que li ha estat comunicada.

Ha afegit que la part russa vol "acordar totes les condicions" del lliurament d'aquesta assistència humanitària, amb la participació dels agents de duanes i els guàrdies fronterers ucraïnesos.

"Estem convençuts que cal fer-ho en el curs d'aquesta setmana", segons Lavrov, que argumenta aquesta necessitat per la gravetat de la situació humanitària a les regions orientals d'Ucraïna a causa de les accions militars.

Ha expressat la seva esperança que es prendran en consideració els "malentesos" que es van produir durant la tramitació del primer comboi humanitari i que aquesta vegada "no hi haurà retards artificials".

L'enviament la setmana passada per Rússia d'una columna de 262 camions amb ajuda humanitària que va entrar al territori ucraïnès en un sector controlat pels separatistes prorussos va ser considerat per Kíev com una violació del dret internacional.

El president rus, Vladímir Putin, ha explicat que la decisió d'enviar l'ajuda sense completar les formalitats es va deure a les traves posades per Kíev al lliurament de l'assistència humanitària.

D'altra banda els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Ucraïna, Petro Poroshenko, podrien reunir-se avui a Minsk de manera bilateral, va avançar el ministre Lavrov. "Sí, tenim previst una sèrie de trobades bilaterals", va assegurar Lavrov en roda de premsa en resposta a una pregunta sobre un possible cara a cara entre els dos mandataris. Des de la seva investidura com a president el maig passat, Poroshenko s'ha reunit amb Putin una sola vegada, durant els festejos pel 70 aniversari del desembarcament de Normandia, que van tenir lloc a França a principi de juny.

"Com vostè sap, nosaltres vam reconèixer a Poroshenko i esperem que aprofiti el mandat de confiança que va rebre en les eleccions que es van celebrar a Ucraïna el 25 de maig", va dir Lavrov abans d'instar el líder ucraïnès a utilitzar el seu poder "per frenar la guerra i no per instigar el conflicte".