Les delegacions israeliana i palestina que negociaven al Caire van assolir ahir un acord d'alto el foc permanent que va entrar en vigor a les set de la tarda, hora local, segons va informar el govern egipci, que havia convocat les converses.

Paral·lelament al cessament de les hostilitats, l'acord estipula també l'obertura dels passos fronterers entre Gaza i Israel de manera que permeti l'acceleració de la introducció d'ajuda humanitària i del material per a la reconstrucció de la franja. El pacte també permet que els pescadors palestins puguin pescar en un radi de sis milles al voltant de les seves costes.

A més, aquest acord estableix que les negociacions indirectes entre les dues parts sobre la resta dels assumptes pendents continuïn aquí a un mes.

Els ministres d'Afers Estrangers, Avigdor Lieberman, i Economia, Naftalí Bennett, representants de l'extrema dreta nacionalista israeliana, van mostrar la seva oposició a l'alto el foc permanent. Segons el diari progressista Haaretz, a aquest rebuig també s'hi ha sumat el ministre de Seguretat Interior, Yitzhak Aharonovich, que pertany al partit de Lieberman, Ysrael Beitenu (Casa Jueva).

Milers d'habitants de Gaza van soritr ahir als carrers destruïts per celebrar, amb trets a l'aire, el que consideren la fi de la guerra amb Israel després de 50 dies de bombardejos que han segat la vida de més de 2.100 persones. Al cap de poc que l'alto el foc entrés en vigor, i després d'un últim i cruent cop de cua de bombardejos i trets de coets, les felicitacions "per la victòria" des de les mesquites es van barrejar amb crits d'"Alahu Akbar" (Déu és gran, en àrab).

Les exclamacions per una "llarga vida al poble palestí" es van fer sentir malgrat l'intens llançament de trets comú en les celebracions palestines i el so de milers de botzines que al llarg de l'enclavament van revelar l'alegria dels seus residents.

El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbàs, va assegurrt que la tasca més urgent ara és reconstruir Gaza, que ha patit un grau de destrucció "més enllà de la imaginació".

Abbàs va agrair a Qatar i al secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, el paper exercit durant les negociacions indirectes al Caire per aconseguir un alto el foc permanent amb Israel.

Durant la seva intervenció, Abbàs va apuntar que l'ONU iniciarà de manera immediata l'enviament d'ajuda humanitària a l'enclavament, durament castigat durant l'ofensiva israeliana.

En una actualització recent, el ministeri de Sanitat a l'enclavament va assegurar que la xifra de morts arriba als 2.120, en la seva gran majoria civils i una quarta part d'ells nens, mentre que el nombre de ferits supera els 11.000.

Segons un informe de l'agència encarregada dels refugiats palestins, en els 50 dies que ha durat l'ofensiva israeliana a Gaza, 475.000 palestins s'han vist obligats a abandonar les seves llars, arran de la

destrucció total o parcial de 40.000 habitatges.