El líder d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar convençut que tots els partits pro consulta compliran amb el compromís de celebrar el referèndum el 9-N, per la qual cosa no es planteja altres "escenaris" o "plans b", i va dir que ERC no arribaria a acords futurs amb aquells que no compleixin amb els actuals. "Estic convençut que tots compliran amb l'acord del 12 de desembre -quan es va consensuar la data i la pregunta de la consulta sobiranista. No em puc ni vull imaginar un altre escenari", va dir en declaracions a TV3 el president d'ERC. Junqueras va precisar que no s'imagina que "algú" pugui treballar per "dividir" o "trencar" l'acord al qual van arribar els partits favorables al referèndum del 9-N, i va assegurar que considera que es mantindrà la "gran unitat" entre aquestes forces polítiques. Per això, el dirigent independentista va reiterar que no hi ha cap "pla b" a la consulta: "només hi ha un pla, només hi ha un acord, i aquest acord és votar el 9 de novembre", va insistir. Així, el president d'ERC va alertar que el seu partit avaluarà possibles acords futurs en funció del "compliment dels acords presents".

L'exministre i diputat del PSC Celestino Corbacho va assegurar que si Mas decideix convocar unes eleccions anticipades plebiscitàries en substitució de la consulta "queda inhabilitat per tornar a ser candidat". Corbacho va instar a celebrar les eleccions autonòmiques "quan toca", això és, a final del 2016, i va afegir que el possible avançament de la convocatòria suposaria "la constatació del fracàs del President" català.

El portaveu del PPC, Enric Millo, va assegurar que tant la consulta sobiranista del 9 de novembre com unes possibles eleccions anticipades de caràcter plebiscitari que la poguessin ?substituir "no s'ajusten a cap marc legal" i "Catalunya no les necessita".