El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, compareixerà el 2 de setembre al Congrés dels Diputats per parlar de la lluita contra el frau fiscal i explicar si l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol es va acollir a l'amnistia fiscal. El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va anunciar aquesta data després de parlar amb el ministre d'Hisenda, compareixença que es va debatre ahir a la Diputació Permanent del Congrés. El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va aclarir que el ministre acudirà al Congrés a petició del grup popular per fer balanç de la lluita contra el frau fiscal i no sobre el cas Pujol en concret, encara que s'hi tracti aquest assumpte com es parlarà d'"altres situacions". La voluntat del PP, va assegurar Alonso, és que Montoro informi de "tot allò que pugui explicar d'acord amb la llei" i es va mostrar convençut que el ministre intentarà respondre a les "inquietuds" dels grups parlamentaris. I en aquest sentit va admetre que hi ha "inquietud" sobre el cas Pujol davant el fet que els grups l'havien portat a la Diputació Permanent.

El diputat d'ICV Joan Coscubiela va assenyalar, per la seva banda, que la compareixença de Montoro havia de servir per aprofundir d'"una vegada per totes" en l'impacte del frau fiscal a Espanya, ja que el cas Pujol -va dir- confirma que "les elits econòmiques i polítiques" d'Espanya han estat "connivents, quan no coprotagonistes i còmplices" de l'evasió fiscal. Coscubiela va recordar que el seu partit havia denunciat al seu moment els indicis d'"ús arbitrari del poder" i va rebutjar que s'intentés "socialitzar la responsabilitat", perquè "no tothom va estar callat a Catalunya".

Mentrestant, Alfred Bosch, d'ERC, va assenyalar que tots els casos de corrupció procedien de l'"oligarquia econòmica i política d'Espanya" i el seu partit dóna suport a la petició de compareixença de Montoro perquè des de fa "molts anys, dècades", demanen "política neta a Catalunya". El PNB també abona que el ministre expliqui el cas al Congrés, encara que en paraules del seu diputat Pedro Azpiazu la "compareixença important" hauria de ser la del mateix Pujol al Parlament català.

Més reaccions

CiU no donarà suport a la compareixença del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per aclarir si l'expresident català Jordi Pujol es va acollir a l'amnistia fiscal, com demanen PSOE i IU, però sí que abonarà que el ministre acudeixi al Congrés la setmana que ve a parlar de frau fiscal en general. El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, va explicar que el seu grup no podia donar suport que Montoro informés la Cambra de les investigacions de l'Agència Tributària en relació amb el cas Pujol perquè la Llei General Tributària establia la "confidencialitat" d'aquestes investigacions. I, per tant, va afegir, demanar al ministre que "trenqui" aquest principi "no sembla el més adequat".

Tot i això, a Macias li sembla "molt bé" que el responsable d'Hisenda i Administracions Públiques informi en seu parlamentària dels avenços en la lluita contra el frau fiscal, com va sol·licitar el PP, i informi "no tant d'aquest cas [Pujol], perquè segurament no podrà per motius legals", però sí que ho faci de manera global. Macias va reiterar també que la postura de CiU sobre els comptes ocults de Pujol i la seva família en paradisos fiscals és que hi hagi la "màxima transparència" i va recordar, en aquest sentit, que va ser CiU qui va demanar que l'expresident acudeixi al Parlament a donar explicacions. "La nostra voluntat és fer el màxim exercici de transparència, que nosaltres necessitem més que ningú", va dir Macias després d'insistir que s'havia de fer en el marc de la llei.

Per la seva banda, la portaveu del moviment Guanyem Barcelona, Ada Colau, va afirmar que tant el PP com el PSOE "coneixien des de fa temps" que Pujol mantenia una fortuna oculta al fisc espanyol i ho "han tapat". "Existeixen evidències i indicis suficients que es tapen les vergonyes els uns als altres. Els informes i les investigacions apareixen i desapareixen a conveniència política i, mentrestant, es donen suport els uns als altres per garantir-se el govern de les institucions", va assegurar.