La Confavc, la Favb i l'Observatori Desc es querellaran contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per tenir diners sense declarar a l'estranger.

Segons han informat aquest dijous les tres entitats en un comunicat, presentaran la querella al setembre a Barcelona per constituir-se com a acusació popular i instant a la justícia "a estirar el fil dels indicis delictius existents fins aclarir la seva veracitat, abast i totes les implicacions" .

Després de la confessió de Pujol que la seva família ha tingut durant 34 anys a l'estranger un patrimoni sense declarar, aquestes entitats consideren que la societat civil catalana "afectada en primera persona, ha d'intervenir decididament per obtenir un aclariment total dels fets i les seves implicacions ".

Consideren que la confessió de Pujol té totes les aparences de ser un tallafocs davant possibles revelacions o una coartada i que no és en cap cas un assumpte personal o entristidor, com al seu entendre volen fer creure els cercles polítics propers a Pujol, sinó que és "vergonyós i absolutament intolerable".

"Estem davant d'un episodi de final d'època. La caiguda de Pujol és la d'un actor essencial del règim heretat de la transició. I de sobte, l'escàndol projecta una llum crua sobre els secrets de les últimes dècades de la nostra història", reflexionen .

Tampoc accepten el xantatge que, segons afirmen, s'està fent amb airejar els escàndols si Catalunya no reflexiona sobre la consulta, ja que "la corrupció d'uns --sabida i tolerada-- facilita el xantatge i l'extorsió per part dels altres, i tot contra les aspiracions, la dignitat i els drets d'un poble ".

Les organitzacions que impulsen la querella tenen previst presentar al setembre i han iniciat una ronda de contactes amb sindicats i moviments socials per a constituir en aquest període "un ampli front que li confereixi la força i la legitimitat necessàries".

De moment, el Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona ha obert diligències per aquest cas, ha enviat comissions rogatòries a Andorra i Suïssa i ha admès a tràmit la querella presentada per Mans Netes contra Pujol, constituint-se en acusació popular.