François Hollande va reclamar ahir l'organització d'una cimera de la zona euro "en el termini més breu" per prendre decisions perquè "està en qüestió el seu lloc en l'economia mundial", ja que s'està quedant al marge de la recuperació que es constata en altres regions. El president francès va advocar per donar prioritat en la política europea a "la batalla del creixement i de l'ocupació", i va assenyalar que el ritme de reducció del dèficit "ha de ser compatible amb els objectius de creixement i amb la situació de cada país".

Hollande, en el tradicional discurs d'obertura de la conferència als ambaixadors francesos, va insistir que "cal tenir en compte les circumstàncies excepcionals" que es donen, amb un creixement nul i una inflació molt baixa, per compassar els esforços per disminuir els números vermells dels comptes públics.

El president francès va fer una crida al Banc Central Europeu (BCE), que "ha d'assumir també les seves responsabilitats" perquè l'euro té una cotització massa elevada i els canals de finançament d'inversió no funcionen perquè els bancs no disposen de prou liquiditat. També va fer notar que fora de l'eurozona "els països que tenen un creixement més fort, tenen una política monetària".

Precisament Hollande reunirà dissabte que ve a París vuit caps de govern socialdemòcrates europeus, entre els quals hi ha l'italià, Matteo Renzi, i altres líders de l'esquerra, com el vicecanceller alemany, Sigmar Gabriel, per preparar la cimera de Brussel·les. Hollan-de pretén amb aquesta trobada fer un front comú que representi les posicions dels socialistes europeus en la cimera que començarà la tarda a la capital belga.

A més de Renzi i el mateix Hollande participaran en la trobada els caps de govern de Bèlgica, Àustria, Dinamarca, Malta, Romania, Croàcia, Malta i Eslovàquia, va indicar ahir l'Elisi en un comunicat. Al costat del número dos de l'executiu germànic hi haurà el seu compatriota Martin Schulz, president del Parlament Europeu.

També tenen prevista la seva presència el secretari d'Afers Europeus de la República Txeca, Tomas Prouza, el ministre d'Afers Estrangers de Luxemburg, Jean Asselborn, i el representant dels socialdemòcrates holandesos al govern de coalició, Diederik Samsom.