Les esquerres d'Amèrica Llatina donen suport al procés democràtic d'autodeterminació de Catalunya, a petició de la CUP, ERC i ICV. El Grup de Treball del XX Encuentro del Foro de São Paulo, que s'ha celebrat del 25 al 29 d'agost a la ciutat boliviana de La Paz, ha aprovat aquest dijous incloure a la declaració final de la trobada el posicionament favorable a la qüestió catalana. La declaració s'ha de ratificar a la sessió de clausura de la trobada que tindrà lloc aquest divendres.

El Foro de São Paulo, que en aquesta edició s'ha celebrat del 25 al 29 d'agost, reuneix anualment un centenar d'organitzacions d'esquerres de Llatinoamèrica i el Carib. L'objectiu és intercanviar experiències a la recerca d'un model alternatiu de desenvolupament amb justícia social així com debatre sobre la integració regional, l'evolució de las relacions entre els països de la zona i els diversos mecanismes creats per profunditzar aquestes relacions.

Entre les organitzacions que formen part de l'esdeveniment hi ha el Movimiento al Socialismo de Bolívia, el Partit Socialista de Xile, el Partit dels Treballadors del Brasil, el Partit Comunista de Cuba, Alianza País de l'Equador, el Frente Sandinista de Liberación Nacional de Nicaragua, el Frente Amplio uruguaià o el Partit Socialista Unificat de Veneçuela, tots ells als governs dels respectius països.

La CUP, ERC i ICV van acordar proposar als participants del Foro São Paulo la inclusió del suport a l'exercici del Dret a Decidir del poble català a les seves resolucions, proposta que ha estat acceptada i aprovada.

La declaració resol "expressar el suport al procés democràtic català perquè la ciutadania de Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir com a poble" i "aplaudeix el consens majoritari aconseguit entre representants del Parlament de Catalunya i la societat civil catalana, per a la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya prevista per al proper 9 de novembre del 2014".

De la mateixa manera "insta a l'establiment d'un diàleg entre les institucions de l'Estat espanyol i les institucions catalanes amb la finalitat de trobar les condicions que garanteixin l'exercici democràtic del dret a decidir del poble català".