L'acte institucional de la Diada d'aquest any es trasllada a la vigília, el 10 de setembre, i es farà al Fossar de les Moreres, on els independentistes celebren tradicionalment els homenatges i que en aquesta ocasió acollirà una ofrena floral del President català, Artur Mas. El conseller de Presidència, Francesc Homs, i el vicepresident segon del Parlament, Lluís Maria Corominas, van presentar ahir en els actes institucionals de la Diada, i van destacar l'"excepcionalitat" de l'Onze de Setembre d'enguany per coincidir amb el Tricentenari del 1714. A diferència d'altres anys, l'acte central no es farà a la Ciutadella el dia 11, sinó que s'ha traslladat a la vigília, en un lloc tan simbòlic com el Fossar de les Moreres, on consta inscrit que "aquí no s'hi enterra cap traïdor" i que és l'elegit pels sectors independentistes per fer-hi els seus homenatges.

"En un any com aquest té tot el sentit" fer l'ofrena floral en el Fossar de les Moreres, va subratllar Homs. Després de l'ofrena floral del Govern i de la Mesa del Parlament al Fossar de les Moreres, l'acte institucional prosseguirà a la Llotja de Mar amb un esdeveniment commemoratiu dels 300 anys dels esdeveniments del 1714 que conjugarà "text i música". Ja de nit, se celebrarà la "nit blanca" amb actuacions de teatre i dansa al barri de la Ribera, el Gòtic i el Parc de la Ciutadella. El dia 11 de Setembre arrencarà a les 8 del matí al parc de la Ciutadella amb un concert en el qual 300 violoncel·listes interpretaran la cançó "érem, som i serem", la partitura de la qual s'ha creat especialment per a l'ocasió, i al qual assistirà el President de la Generalitat.

La interpretació d'aquesta peça, va dir Homs, simbolitza "la capacitat de resistir. Creiem que és un missatge que pot ser d'interès per a tots que ens transcendeix". Posteriorment, el Govern i la Mesa del Parlament realitzaran la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova, on també participen partits polítics i institucions de diferents àmbits. Com en anys anteriors, també hi haurà portes obertes tant al Palau de la Generalitat com al Parlament.