Ernest Maragall, eurodiputat i membre del Consell de Nova Esquerra Catalana, i Joan Ignasi Elena, diputat i membre d'Avancem, van dir ahir que treballen per aquest any crear una nova formació per acudir junts a les eleccions municipals del 2015 i ser alternativa de govern.

Tots dos van fer aquestes declaracions a Palamós, on Nova Esquerra Catalana (NECat), conjuntament amb el moviment Avancem, ha organitzat una jornada que, amb el títol "La Catalunya que ve, la democràcia que volem", analitza l'inici del curs polític i debat sobre els reptes d'aquesta tardor, sobretot l'11-S i la consulta del 9-N.

Sobre la forma legal d'aquesta formació, Ernest Maragall, que va abandonar el PSC per figurar en les llistes d'Esquerra, ha mantingut que "treballem amb la idea de construir un projecte polític ampli i potent que pel seu compte en el seu curs de creació haurà de decidir quina forma adopta, si de coalició o d'unes noves sigles".

Segons el líder del NECat, "seríem ingenus o erronis si ens conforméssim només amb sumar dues sigles. Per separat som interessants cadascun de nosaltres, junts, a més, començarem a ser importants i si a més som capaços d'expressar la confluència de tot l'espai socialista catalanista, això a més serà central al nostre país".

De cara a les eleccions municipals del 2015 la seva voluntat és treballar perquè a Catalunya hi hagi candidatures socialistes i també altres amb acords amb altres forces polítiques i socials de l'esquerra.

De la seva banda, el diputat crític del PSC Joan Ignasi Elena ha reiterat la "voluntat de confluir en un espai polític, com un instrument polític al servei del projecte socialista", i en aquesta línia ha apuntat que han conclòs que "és necessari reconstruir un espai socialista que a Catalunya està orfe de projecte polític".

Tant Maragall com Elena van fer una crida "a la mobilització, a la participació l'11 de Setembre perquè creiem que és un acte transcendent en el procés que porta a Catalunya a la consulta, una consulta que s'ha de fer, i s'ha de fer visible". Han d'acabar de parlar si es presentaran junts a la V de l'11 de setembre, amb una presència explicita "col·lectiva, forta i visible en un o un altre punt de la V".

Elena, que va mantenir que votarà a favor de la Llei de consultes, va dir que "es tracta de ser útils i no autistes a la realitat". "Per ser útils en aquest projecte que necessàriament ha d'acabar a poder votar, és imprescindible que aquest espai socialista estigui com més unit i més fort possible com més aviat millor", va asseverar. El dirigent d'Avancem, que conserva el seu escó al Parlament, va reiterar que decidirà el setembre què en fa.

La jornada, que va tenir uns seixanta assistents, va tenir també representació d'ERC, ICV i del Moviment Catalunya.

Iceta accepta la fusió

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va evitar criticar els moviments que NECat i Avancem han fet públics per fusionar els dos projectes polítics. El líder socialista es va mostrar caut perquè "cal veure si es verifica i quin projecte es tira endavant", però va afirmar que l'opció d'unir-se sempre és millor que la de dividir. "Tot el que serveixi per unir ens sembla bé, els esforços de confluència són sempre útils i el que pretén dividir ens sembla malament", va declarar Iceta. Segons manifesta, aquesta unió no només és bona per al socialisme sinó també per al país. "Sovint els ciutadans creuen que els partits estem només preocupats pels nostres interessos i ens han de veure preocupats pels interessos dels ciutadans i a Catalunya li convé tenir formacions d'esquerres fortes i cohesionades", va afegir. Iceta va obrir el curs polític a Palafrugell, on es va trobar amb militants a la tradicional trobada d'estiu. Cap membre del sector crític va participar a la trobada.

Iceta es va referir a l'amenaça de l'Estat, que vol impugnar davant el Tribunal Constitucional la Llei de Consultes. Segons va remarcar, la llei és "millorable" malgrat que el seu partit votarà a favor de la llei catalana de consultes, la doble pregunta de la consulta del 9 de novembre "no pot ser emparada" per aquesta llei.