La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar ahir després del consell de ministres que la Constitució Espanyola estableix que la impugnació per part del govern espanyol d'una disposició o d'una resolució de qualsevol territori de l'Estat comporta la seva "suspensió automàtica" un cop el Tribunal Constitucional l'admet a tràmit. "Vull recordar-ho perquè així ho estableix l'article 161.2 i s'ha aplicat en nombroses ocasions", va sentenciar la vicepresidenta espanyola. Sáenz de Santamaría va confirmar així que l'executiu de Mariano Rajoy té previst recórrer la Llei de consultes que aprovarà el Parlament de Catalunya.

Sáenz de Santamaría va fer aquestes manifestacions durant la roda de premsa posterior al consell de ministres en què va afegir també que el recurs del decret de convocatòria dependrà de la celeritat amb què actuï la Generalitat. "Si s'aprova una llei i de seguida se n'aprova l'execució, s'han de recórrer ambdues qüestions", va assenyalar.

Així mateix, va demanar no "avançar-se als esdeveniments", i va subratllar la necessitat que "els responsables de la Generalitat i del Parlament de Catalunya facin una reflexió sobre la Constitució de les lleis que pensen aprovar".

Posteriorment, va manifestar que "tots els dirigents polítics són a l'empara de la legalitat", i va afegir que "tots aquells que han parlat són als seus llocs, precisament, pel compliment de la Constitució i del seu desenvolupament que és un Estatut d'Autonomia". "Amb la qual cosa la legalitat és el que els empara", va afegir la vicepresidenta espanyola.

D'altra banda, fonts del govern espanyol van considerar que les darreres declaracions de la Generalitat sobre la consulta són "un desgavell".

"Dilluns Rull diu una cosa i dimarts Vila en diu una altra", apuntaven algunes fonts de Moncloa després de la roda de premsa de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre els acords adoptats aquest divendres durant el consell de ministres. És per això que va assegurar que cal veure com actua el Govern català en les pròximes dates i van insistir en què facin una reflexió.