El president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, ha refermat aquest dissabte en el consell nacional conjunt de CDC i UDC la seva voluntat de convocar el referèndum el proper 9-N i ha recordat al govern de Rajoy la legalitat de tot el procés. "El que ha de fer el govern espanyol és respectar la majoria social catalana, el consens polític, la Llei de consultes i el dictamen favorable del Consell de Garanties Estatutàries. Respectant això la consulta és legal i es pot fer", ha reblat Mas, que també ha fet una crida directa a la unitat dels partits catalans al voltant del 9-N. "En l'hora gran de Catalunya no es pot liderar des del tacticisme polític i la miopia de curta volada", ha afirmat Mas.

"L'hora gran de Catalunya requereix també la tàctica gran dels partits polítics catalans. Quan les coses les fem bé i les fem junts els resultats són millors. Ens convé que ho tingui clar tothom en el nostre país", ha continuat el líder de CiU, que ha volgut donar resposta a la gran pregunta de si es tirarà endavant amb la Llei de consultes tot i l'amenaça d'impugnació directa al TC per part de l'Estat. "La gran pregunta és si aprovarem la Llei de consultes al Parlament. Espero que sí i, a més, si el PSC compleix amb allò promès es tirarà endavant amb l'aval de 100 dels 135 diputats a la cambra catalana", ha comentat Mas.

"Cal voluntat política"

"I una llei tan àmpliament aprovada no hauria de fer reflexionar l'Estat?", s'ha preguntat en veu alta el president de la Generalitat, que ha justificat la total legalitat i constitucionalitat de la norma gràcies a l'aval del Consell de Garanties Estatutàries. "Estem fent les coses bé i ho continuarem fent així. Si hi ha una llei del Parlament avalada pel CGE, el govern espanyol no pot enganyar la gent dient que és il·legal", ha insistit Mas, que ha demanat a l'executiu de Rajoy que no recorri la Llei de consultes al TC. "Si ells volen la consulta és perfectament possible. No és un tema de lleis sinó de voluntat política", ha manifestat el president de CiU. "Si hi ha voluntat política, hi ha també la manera d'ajustar els marcs legals", ha puntualitzat.

Pujol, una dècada fora de CiU

Sobre el cas Pujol, el president de la Generalitat ha volgut fer un petit incís i ha recordat que l'expresident fa una dècada que està desvinculat de les grans decisions en el sí de la federació nacionalista. "Evidentment el símbol és molt gran i l'impacte emocional de la confessió també però cal recordar que fa més de deu anys que Jordi Pujol no prenia cap de les decisions principals a CiU", ha valorat Mas, que també ha volgut detallar en el seu discurs els quatre gran reptes que està afrontant Catalunya: aixecar el país econòmicament, salvar i apuntalar l'estat del benestar, una regeneració democràtica a fons i l'exercici del dret a decidir.

"En aquests quatre grans reptes no només hi treballem sinó que comencem a tenir èxits significatius en els darrers temps", ha avançat el líder de CiU, que ha recordat que la situació econòmica comença a veure la llum al final del túnel després de set anys de recessió. "No li hem donat la volta del tot però els símptomes són millors i les esperances i les expectatives, també", ha comentat Mas, que ha lamentat però el paper del govern espanyol. "Si tu tens un territori que t'aporta la meitat de llocs nous de treball t'haurien d'abraçar i fer carícies cada dia i en comptes d'això rebem només cops, travetes i pals a la rodes", ha criticat el president de la Generalitat.

"Honestedat i no vot de pobresa"

Pel que fa al repte de la transparència i la regeneració democràtica, Mas ha demanat un millor concepte del servei públic i dels límits dels governants. "A un servidor públic se li ha de demanar un vot d'honestedat però no un vot de pobresa, que el fan els franciscans", ha assenyalat el líder de CiU, que ha reconegut que aquesta reflexió no és ben vista. "Cal reconèixer que la feina d'un servidor públic té responsabilitat i ha de tenir una retribució justa i apropiada. Per ser un país madur i adult cal que això es tingui clar", ha manifestat Mas, que també ha fet un repàs del "moments durs" que ha hagut de passar la federació de CiU en els últims deu anys.

Dard enverinat a ERC

Mas ha fet un especial incís en els dos tripartits: "el primer va ser dur però el segon duríssim". "El primer podria tenir la seva certa lògica després de 23 anys de pujolisme a Catalunya però el segon no tenia ni cap ni peus", ha disparat el líder de CiU, que aquí ha aprofitat per llençar un petit dard enverinat cap a ERC. "Era el moment en què tothom volia governar i ara, en canvi, tothom vol fugir del Govern", ha valorat. "Aleshores les decisions eren molt més fàcils i ara no, tot crema molt més. Abans et penjaves medalles i ara et menges molts gripaus", ha finalitzat Mas sense citar en cap moment la formació liderada per Oriol Junqueras.