El consum de cafè o de te no perjudica el cor ni té relació amb altres causes de mort, com a infeccions, segons un estudi de la Societat Europea de Cardiologia, presentat ahir en un congrés organitzat per aquesta societat. La trobada reuneix fins al 3 de setembre més de 30.000 cardiòlegs de tot el món a Barcelona.

La cardiòloga Almudena Castro, que va ser l'encarregada de presentar l'estudi, va explicar que "el resultat de l'estudi permet desmitificar la relació que s'ha establert històricament entre el consum de cafè o te i el desenvolupament de malalties cardiovasculars".

Castro va subratllar que "de l'estudi també es desprèn que els consumidors de cafè són més consumidors de tabac, mentre que els de te acostumen a tenir uns hàbits cardiovasculars més saludables".

Al congrés també es va presentar un estudi, elaborat per l'Agència Francesa de Seguretat Alimentària, que alerta sobre el consum de grans quantitats de begudes energètiques, fonamentalment entre els més joves.

El cardiòleg Eduardo Alegría va subratllar que "cal tenir en compte que aquest tipus de begudes no són innòcues, com s'ha volgut fer creure, i molts joves estan substituint-les per l'alcohol".

Alegría va destacar que "cal tenir molta precaució amb el consum d'aquest tipus de begudes, que solen ser molt edulcorades i carbòniques i a més tenen un alt contingut en sodi, per la qual cosa contribueixen a la pujada de la tensió arterial".

Per altra banda, un altre estudi del mateix Congrés va registrar en un hospital de Grècia que des de l'inici de la crisi econòmica s'ha produït un augment dels infarts. Del 86% en el cas de les dones i del 28% en el dels homes. El doctor Xavier García-Moll, cardiòleg de l'Hospital de Sant Pau, qualifica de "significativa" aquesta diferència i conclou que l'informe demostra que l'estrès crònic que afavoreixen els entorns de crisi econòmica és perjudicial per a les patologies cardiovasculars, "com també s'està veient a l'Estat". També ho és l'estrès agut que desencadenen fenòmens com ara l'huracà Sandy, segons un altre estudi. Durant aquest desastre natural es van produir el 23% més d'infarts.

El cardiòleg García-Moll va destacar d'ambdós estudis que ratifiquen la influència dels entorns que propicien en les persones situacions d'estrès agut o d'estrès crònic en els problemes de cor.