La mort del dissenyador Manuel Pertegaz, ahir a la matinada a Barcelona als 96 anys, ha deixat orfe el món de la moda, que recorda el mestre de l'alta costura com innovador i pioner, un home enèrgic, perfeccionista i gran coneixedor de l'ofici. Una mort que han lamentat tant Felip VI i Letícia, com Joan Carles i Sofia, ja que havia creat el vestit de núvia de Letizia i va ser dissenyador durant anys dels models de Sofia.

Un constipat complicat per la seva avançada edat, que va degenerar en pneumònia, ha estat la causa de la seva mort, ha informat la neboda Sionin Caus Pertegaz, qui ha confirmat que les seves restes mortals s'enterraran avui en una ermita de Pineda de Mar, on el modista tenia una casa.

Prèviament, a les 12.30 hores, se celebrarà un respons al tanatori del barri barceloní de Sant Gervasi.

Premi Nacional de Disseny de Moda, Manuel Pertegaz, nascut el 1918 a Olba (Terol), es considerava a si mateix com "un pessic en el món de la moda" algú a qui agradava molt l'art, segons les seves pròpies paraules, que no solien ser gaires, com els seus familiars i amics sabien, perquè era un home discret i callat.

No obstant això, aquest dissenyador menut, d'enorme somriure i àmplia cabellera, va ser un dels grans creadors d'alta costura, considerat entre els millors, i mestre al nivell de Cristóbal Balenciaga o Pedro Rodríguez.

Ell va ser el primer modista espanyol que va conquistar la Cinquena Avinguda de Nova York i va guanyar part de la seva fama en vestir celebritats com Jacqueline Kennedy i actrius com Paulette Goddard, Marisa Berenson o Ava Gadner. "Jo li cuino i ell em cus", contava ella.

Autodidacte, treballador infatigable, humil i exquisit en els detalls, Manuel Pertegaz, que sempre va saber adaptar-se a la personalitat i peculiaritats de cada dona, el seu model perfecte s'encarnava en l'actriu Audrey Hepburn, "una dona cigne, esvelta, estilitzada, elegant i etèria", deia.

Per a Modesto Lomba, president de l'Associació de Creadors de Moda d'Espanya (ACME), Pertegaz era un home "d'energia desbordant", la mort del qual no només suposa "la desaparició d'un gran mestre, sinó que és una pèrdua irreparable".

Coincideix amb Lomba el seu deixeble i admirador Ion Fiz, qui no podrà oblidar "mai" l'experiència d'haver vist treballar el mestre durant tres anys en el seu "atelier" de l'avinguda Diagonal a Barcelona. "Allà vaig aprendre a valorar el que és una peça ben construïda, com s'aploma una màniga, a veure de prop els acabats, obrir les peces i veure com ha d'anar rematat l'interior d'un folre; els detalls, en fi. Treballar amb ell va ser un luxe", va resumir.

"Era una meravella. El que ell et contava era una espècie de bíblia de la moda i jo era un dels seus creients", ha subratllat Juan Duyos, per a qui Pertegaz era "una referència i un model". "Se'ns ha mort un mite". Prop de 80 anys de la seva vida els va passar dedicat a la moda femenina, una passió que va començar poc després que la seva família es traslladés a Barcelona, quan tenia 9 anys.

La seva carrera va ser meteòrica i a només 25 anys, i en plena postguerra, va obrir la seva primera casa de modes d'alta costura a Barcelona; poc després, el 1948, va anar a Madrid i va viatjar a París. Va començar a ser conegut internacionalment i, quan als 36 anys va marxar als Estats Units al costat de Valentino, Pierre Cardin, Pierre Balmain i les germanes Fontana, el geni ja rebia demanats dels grans magatzems més selectes i la Universitat de Harvard li va atorgar el prestigiós Oscar de la Costura.

El 1957 Christian Dior mor sobtadament i Pertegaz és temptat com a possible successor, però ell declina l'oferiment. El 2012 el seu taller va deixar de cosir, coincidint amb la jubilació de les seves cosidores fidels, però l'estudi va seguir obert i continua treballant en les línies de complements que desenvolupa el seu equip creatiu i que fins al final va supervisar Pertegaz.