La jutgessa d'Andorra que tramita la comissió rogatòria en el cas en el qual s'investiga a Jordi Pujol Ferrusola ha accedit a enviar les dades requerits pel jutge Pablo Ruz, amb l'advertència que només poden ser usades si s'investiga un delicte de blanqueig vinculat a corrupció o apropiació indeguda.

No es pot usar aquesta documentació si la investigació està relacionada amb un delicte fiscal, segons consta en l'acte remès avui al jutjat de Pablo Ruz, que aquesta setmana es troba a Guatemala en comissió de serveis.

La jutgessa d'Andorra accedeix a complimentar la comissió rogatòria que li va requerir el magistrat el passat 29 de juliol, però acorda suspendre la seva execució per un termini de 30 dies per donar trasllat a la parts i que al·leguin el que procedeixi per exercir el seu dret de defensa.

En aquesta mateixa resolució, segons han informat avui fonts jurídiques, la jutgessa andorrana dóna també 30 dies de termini a Banca Privada d'Andorra perquè aporti la documentació requerida pel jutge de l'Audiència Nacional.

La jutgessa recorda a més en el seu acte els límits legals de la comissió rogatòria a Andorra, fonamentalment que la documentació requerida només podrà ser utilitzada per perseguir delicte de blanqueig de capitals vinculat a delicte de corrupció o de tràfic d'influències i que, per tant, no podrà ser emprada per perseguir delictes contra la hisenda pública o de blanqueig vinculat a delicte fiscal.

L'acte de la jutgessa d'Andorra s'ha enviat avui mateix a traduir i s'ha traslladat del mateix a les parts personades: la defensa de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès, als quals Ruz ha citat per interrogar-los per primera vegada com a imputats per aquest cas, i a la Fiscalia Anticorrupció.

Ruz investiga des de gener del 2013 el moviment de divises efectuat pels imputats durant vuit anys (2004-2012) en tretze països i que supera els 32 milions d'euros.

El jutge de l'Audiència Nacional va iniciar la investigació a Pujol Ferrusola arran la denúncia que va interposar la seva exnúvia, Victòria Álvarez, acusant-lo de fer continus viatges a Andorra amb motxilles plenes de bitllets.

En l'acte en el qual Ruz va acordar citar per primera vegada al matrimoni per al 15 de setembre va cursar també, a proposta de la Fiscalia Anticorrupció, una comissió rogatòria a Andorra per indagar els fons dels quals pogués disposar Pujol Ferrusola i la seva exdona en Banca Privada d'Andorra.

A través d'aquesta comissió rogatòria, Ruz pretén recollir tota la documentació i la informació a disposició de Banca Privada d'Andorra dels productes bancaris i els fons dels quals poguessin haver-se beneficiats els imputats o les cinc empreses investigades.

En concret s'interessa per la informació de titulars, apoderats i beneficiaris últims, préstecs i hipoteques, caixes de seguretat, certificats de dipòsits, bons del tresor, targetes de crèdit i de dèbit, xecs bancaris, correspondència i extractes de moviments i suports documentals.

Gairebé un mes després d'haver-se dictat aquest acte, la família de l'expresident de la Generalitat presentava als jutjats d'Andorra una querella per vulneració del secret bancari, sense autor conegut, i un recurs contra la comissió rogatòria sobre els fons de la família en el Principat.

L'interès per aquest cas s'ha redoblat aquest estiu arran del comunicat emès el 25 de juliol per l'expresident Jordi Pujol, en el que confessava l'ocultació durant 34 anys d'una fortuna a l'estranger que va vincular a una herència del seu pare, aliena al seu testament, i de la que haurien estat beneficiaris ell, la seva dona i els seus set fills.

Arran d'aquest ja històric comunicat, i en paral·lel a la causa oberta per Ruz a l'Audiència Nacional, la titular del Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona admetia a tràmit una denúncia del sindicat Manos Limpias contra Pujol, i reclamava a l'expresident com primeres diligències el testament del seu pare i l'acceptació de l'herència de la seva banda i de la de la seva dona Marta Ferrusola.