El president francès, François Hollande, va anunciar la celebració de tres cimeres europees que tindran lloc els mesos d'octubre i novembre amb l'objectiu de tractar la situació econòmica i prendre mesures que ajudin el creixement de l'economia europea.

"Hi haurà tres grans trobades", va destacar el president francès en una roda de premsa al final de la cimera europea extraordinària, celebrada a Brussel·les per decidir el repartiment d'alts càrrecs comunitaris i discutir la situació a Ucraïna.

Hollande va destacar la importància de fer front a "l'estancament econòmic, la feble recuperació i l'alta desocupació" que pateix Europa, per la qual cosa va subratllar la importància d'aquestes trobades.

La primera de les cimeres tindrà lloc a principi del mes d'octubre, previsiblement a Itàlia a instàncies del govern liderat per Matteo Renzi, i se centrarà en el repte de l'ocupació i en les estratègies per aconseguir el seu creixement.

Els líders europeus hi analitzaran totes les mesures que s'han dut a terme fins ara per millorar l'ocupació juvenil i la utilització de fons estructurals, i tractaran d'acordar aquelles iniciatives que "encara queden per fer", va precisar Hollande.

"Serà l'ocasió d'apreciar la conjuntura econòmica i les decisions del Banc Central Europeu, previstes per al mes de setembre", va expressar el president francès.

La segona de les trobades esmentades per Hollande és la tradicional cimera europea de finals d'octubre, en la qual el president francès va assegurar que es tractaran aspectes econòmics.

Aquesta trobada servirà per "elaborar una estratègia i preparar una nova proposició, la qual pot ser presentada en un consell europeu del mes de novembre", data en la qual tindria lloc la tercera de les trobades.

Hollande va indicar que en aquesta tercera trobada s'abordarà el pla d'inversió de 300.000 milions d'euros anunciat pel futur president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Noves sancions a Rússia

Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) van encarregar a la Comissió Europea (CE) que proposi noves sancions contra Rússia en el termini d'una setmana després de detectar-se la presència de soldats russos en territori ucraïnès.

"Hem demanat a la Comissió Europea que faci urgentment els treballs preparatoris, juntament amb el Servei Europeu d'Acció Exterior, i present propostes per a la seva consideració en el termini d'una setmana", va assenyalar el president sortint del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, al final de la cimera extraordinari celebrada ahir a Brussel·les. "El Consell Europeu està preparat per fer nous passos significatius en vista de l'evolució de la situació sobre el terreny", va afegir.

Van Rompuy va recordar que aquest ha estat un "estiu dramàtic" en massa fronts i que la UE ja va adoptar al final de juliol sancions importants, l'anomenat tercer nivell, que estan tenint "un impacte visible en l'economia de Rússia".

"Tots els esforços han de dirigir-se ara a aturar el vessament de sang i evitar el pitjor", va dir.

El Consell Europeu està "extremadament preocupat" per la intensitat dels enfrontaments i el flux d'armes i soldats procedent de Rússia cap a l'est d'Ucraïna i la presència de forces armades russes en sòl ucraïnès, va agregar.