El president del govern, Mariano Rajoy, va assegurar, sobre el procés català, que no consentirà que "ningú violi la llei". Així ho va posar de manifest Rajoy durant la seva intervenció a l'acte del PP, que serveix d'obertura del curs polític, a la fortalesa de Soutomaior, a Pontevedra, acompanyat del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i dotzenes de càrrecs i militants.

En un missatge dirigit, implícitament, al president de la Generalitat, Artur Mas, va reclamar que "tothom actuï amb la responsabilitat que l'ocasió requereix". S'apropen uns mesos molt intensos en el debat territorial, que tindran com a punt d'inici la Diada del dia 11 de setembre, que, previsiblement, es convertirà en un clam a favor de la possibilitat de poder decidir a les urnes el futur del país. Conscient d'aquesta situació, Rajoy ja avisa que -a parer seu- no hi ha marge per treure les urnes al carrer i que cal respectar la legalitat espanyola vigent. Dit en altres paraules, que el Govern ha d'acatar la decisió si el Tribunal Constitucional admet a tràmit els recursos que presentarà la Moncloa en contra de la llei de consultes del Parlament i de la convocatòria del 9-N (la seva admissió suposaria de facto la suspensió temporal de la normativa).

No obstant això, va fer una crida a la "unitat" i es va mostrar "disposat a parlar" com a millor solució, va assegurar, per resoldre els problemes. Ara bé, la línia vermella és clara: la sobirania. "Allò que sigui Espanya ho decidirem entre tots", va afirmar Rajoy.

A part del discurs sense nous matisos en el debat català -"les coordenades són clares",- va centrar la major part de la intervenció a oferir una imatge engrescadora del futur de l'Estat espanyol. En aquest sentit, el cap del govern espanyol es va mostrar convençut que la crisi econòmica comença a quedar enrere i que el 2015 serà millor que el 2014. Sense caure en "l'autocomplaença", va subratllar, creu que "Espanya està en condicions de plantejar una guerra sense treva contra l'atur".

L'objectiu és que la recuperació econòmica, "no brots verds sinó amb arrels vigoroses", no deixi enrere ningú.