El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dimarts que les eleccions "plebiscitàries" seran la "consulta definitiva" i les que donaran "plenes garanties" a la decisió sobre el futur de Catalunya dels ciutadans després de la consulta o procés participatiu que organitzarà el Govern el 9 de novembre.

Què són les eleccions plebiscitàries?

El concepte d'eleccions plebiscitàries no existeix en l'ordenament jurídic espanyol, però els qui les defensen busquen proposar que es voti un tema concret.

El professor Ignacio Villaverde, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat d'Oviedo, creu que el valor d'aquestes eleccions és més "polític" que "jurídic". "No es tracta tant d'una convocatòria per renovar els òrgans de govern, sinó d'intentar aconseguir un vot de confiança a una determinada línia política.

Quin és el seu objectiu?

Segons Villaverde, es convoca per la impossibilitat d'organitzar una consulta legal amb efectes vinculants. "Es tracta d'unes eleccions normals que es presenten com si fossin una qüestió de confiança. El procés electoral es presenta com un intent d'obtenir la ratificació dels ciutadans a una determinada actuació".

D'aquesta manera, la idea de la Generalitat és que en aquestes eleccions els partits es decantin pel "sí" o el "no" a la independència. Si guanyessin els partits independentistes, el Parlament podria proclamar una declaració unilateral de la independència.

Villaverde entén que hi ha marge perquè la Generalitat faci la consulta en els termes als quals Mas s'inclina. "Pot preguntar als ciutadans si vol que es continuï amb aquesta línia política. Però el seu valor seria polític, mai jurídic. El Tribunal Constitucional no ha prohibit que es pregunti als ciutadans el 9-N, però el valor d'aquesta cita seria com el d'una enquesta sociològica ".

El catedràtic considera que el govern central cometria un "greu error" si actués en contra d'aquesta nova alternativa plantejada per Mas: "els tribunals li podrien donar una rebolcada a l'Executiu". Segons la seva opinió, els catalans no tenen dret a decidir, "però sí a ser escoltats".

Artur Mas ha assegurat que el 9-N serà la bestreta de la consulta definitiva i que convocarà eleccions plebiscitàries. El president de la Generalitat ja va anunciar que la data adequada per a aquestes eleccions seria 2016, un cop celebrades les eleccions generals.