El Govern de CiU ha acceptat una sèrie de propostes de la CUP amb la intenció de restablir una "unitat tècnica" del bloc sobiranista per desplegar el 9-N. Després del suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural al procés participatiu del 9-N a canvi que es convoquin eleccions plebiscitàries en menys de tres mesos, les forces sobiranistes van realitzar ahir moviments per recuperar el consens que es va perdre quan el President Artur Mas va canviar la consulta original per un succedani que el Govern vigila.

Per intentar reconstruir el consens del bloc sobiranista, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va comparèixer per anunciar un "preacord" amb la CUP pel 9-N, per al qual ja hi ha més de 25.000 voluntaris inscrits. El Govern ho veu com un pas per construir una "unitat tècnica" en el bloc sobiranista, perquè serviria per desplegar el 9-N malgrat les diferències polítiques pel format de la consulta. Homs va explicar que la unitat és "tècnica" perquè, d'aquesta manera, és "compatible" amb la posició "política" que tenen les forces polítiques al voltant de la consulta alternativa, rebutjada per ERC, ICV-EUiA i CUP.

Homs va evitar criticar el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, per dir que no anirà a votar el 9-N: "Herrera és molt lliure de dir que no anirà a votar, com també ho ha dit Alicia Sánchez-Camacho; no s'obliga ningú". Homs va subratllar que "a Madrid ens volien fer callar", però el Govern s'ha compromès a "fer possible" el 9-N, que va dir que està "convençut que sortirà bé", i a partir d'aquí "cadascú que actuï en conseqüència", si vol o no acudir a votar.

Homs va enumerar deu punts preacordats amb la CUP: crear un òrgan tècnic amb membres de diferents partits; comprovar diàriament i in situ l'operativa del 9-N; activar una comissió de control i desplegament de la consulta, la campanya institucional i les comissions territorials; i garantir la pluralitat i representativitat de les comissions. També compartir totes les campanyes institucionals; detallar l'operatiu de forma comprensiva; i dissenyar un cronograma de les fases de desplegament de la consulta. També vehicular l'apel·lació al fet que acudeixin al 9-N observadors internacionals; i garantir i promoure campanyes de debat a tot Catalunya amb la col·laboració del món local. Els últims punts són que el Govern català assumeix formalment i per escrit el compromís amb la ciutadania amb la cita a les urnes del 9-N; es fa responsable de qualsevol incidència; i, finalment, davant de qualsevol alteració substancial, n'assumeix la responsabilitat "única" i es compromet a debatre totes les opcions i alternatives.

La rectificació

La CUP va matisar que no havia arribat a cap "acord bilateral" amb CiU, sinó que el Govern català havia acceptat vuit de les onze mesures plantejades en el marc d'una "proposta coordinada i comunicada també amb ERC i oberta a ICV".