L'avançament de les eleccions autonòmiques a Catalunya al 27 de setembre anunciat avui pel president de la Generalitat, Artur Mas, dibuixa un 2015 ple de cites amb les urnes per als espanyols.

Els ciutadans estan cridats a una marató electoral que inclourà, com a mínim, municipals i autonòmiques al maig, catalanes al setembre i, previsiblement, generals abans de final d'any.

El primer examen serà a final de maig. Segons el que estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) en el seu capitulo V -article 42.3-, les eleccions municipals se celebraran el quart diumenge de maig de l'any que corresponguin, és a dir que tindran lloc el 24 d'aquell mes.

El mateix dia se celebraran també comicis autonòmics en 13 comunitats: Astúries, Cantàbria, Navarra, Castella i Lleó, La Rioja, Comunitat Valenciana, Madrid, Castella-la Manxa, Múrcia, Canàries, Balears, Aragó i Extremadura, a més de a Ceuta-Melilla.

I es votarà als representants a les Juntes Generals dels tres territoris del País Basc, els consells insulars canaris, els consells insulars de les Balears, al Consell General d'Aran i els consells de Navarra.

Quatre mesos i tres dies després, el 27 de setembre, els catalans tornaran a les urnes per votar en els comicis autonòmics en virtut de l'acord assolit avui entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

D'aquesta manera, només els gallecs, els bascos i els andalusos -encara que en aquest cas no es descarta un possible avançament electoral- quedaran lliures de votar el 2015 en comicis autonòmics.

Pocs després, al novembre si res no ho impedeix, arribaran les eleccions generals, que tancaran un any d'intensa activitat electoral que previsiblement completarà un mapa polític allunyat del bipartidisme.