Els immigrants que són a Espanya en situació irregular tornaran a tenir dret a l'atenció en el Sistema Nacional de Salut (SNS) però no recuperaran la targeta que els va ser retirada amb l'aprovació de la reforma sanitària el 2012. Ho va anunciar, en una entrevista a Efe, el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, en la qual defensa aquesta decisió per "qüestions de salut pública", perquè és "més pràctic" i per "no saturar les urgències".

"Ho veiem ja amb molta claredat i treballem en això, estem disposats a fer un pas, crec que no té sentit que no puguin ser atesos en atenció primària", sosté el titular de Sanitat. No obstant això, manifesta estar "completament en contra" que els sense papers siguin titulars d'una targeta sanitària que "els donaria un dret a Europa que no existeix en cap altre país". Alonso no és partidari de retirar altres mesures de la reforma com el copagament farmacèutic tot i que, segons el Govern, l'economia s'està recuperant, perquè Espanya sempre ha tingut una despesa en medicaments "molt elevada" i cal "seguir sent molt exigents en el seu control". Per fer front al cost dels tractaments innovadors que puguin sorgir en un futur proper per malalties com el càncer o la diabetis, tal com ha passat amb l'hepatitis C, avança que el ministeri d'Hisenda treballa en la creació d'un fons que financi la despesa autonòmica en farmàcia, que no podrà superar el PIB. Aquest fons, explica el ministre, no inclourà el finançament dels 727 milions destinats a pagar els nous fàrmacs per l'hepatitis C perquè es tracta d'"una situació excepcional" que requereix "una solució excepcional".

Respecte a la possibilitat d'obrir un debat sobre les patents dels medicaments per abaratir els preus, Alonso creu que "el discurs fàcil de demonitzar la indústria no porta enlloc" i avisa: "no hauríem tingut els avenços que hem tingut fins ara". No obstant això, demana un esforç a la indústria farmacèutica perquè es garanteixi la incorporació dels nous tractaments a la sanitat pública amb "un horitzó pressupostari assumible" i "estable".

"Tant de bo surtin demà innovacions importantíssimes per a la diabetis o per al càncer i el nostre problema sigui com ho paguem; beneït problema", emfatitza. Defensa que assegurar l'equitat en l'SNS és una de les "raons de ser més importants del ministeri", ja que reconeix que hi ha diferències en l'accés dels ciutadans a les prestacions sanitàries depenent de la comunitat autònoma en la qual viuen. Per aconseguir aquesta igualtat, Alonso advoca per dotar el Consell Interterritorial de Salut de més poder perquè les seves decisions "siguin realment executives". Actualment, en aquest òrgan, en el qual estan representats el Govern i les comunitats, s'aproven acords i estratègies nacionals que "suposen que són comuns" però sense cap mecanisme que garanteixi "la lleialtat" del seu compliment.

"En algunes decisions donem molta amplitud i potser han de ser més executives", diu Alonso, que posa com a exemple el cribratge de càncer de còlon, implantat en unes comunitats i en altres no. Així mateix, el ministre de Sanitat anuncia que s'adoptaran diferents mesures per tal d'eliminar les dificultats en la derivació de pacients als centres de referència de determinades malalties i entre les autonomies.