El Divendres Sant és el segon dia de l'anomenat Tridu Pasqual, el període durant el qual la litúrgia catòlica commemora la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. En concret, el Divendres Sant es recorda la mort en la creu del fundador del Cristianisme.

Segons la tradició cristiana Jesucrist va morir als 33 anys i a les 3 de la tarda. Segons narren els Evangelis, els grans sacerdots -les autoritats religioses de l'època- conspiraven contra Jesús de Natzaret perquè aquest es proclamava "el Fill de Déu"; el consideraven un "esvalotador".

Jesús davant Pilat

Aquestes autoritats i els qui els hi donaven suport van decidir portar a Jesús davant Ponç Pilat, cinquè prefecte de la província romana de Judea entre els anys 26 i 36 dC. Aquest en principi no va veure culpa en Ell per condemnar-lo, però finalment es va avenir a la pressió d'una multitud que clamava per la seva crucifixió.

Segons l'Evangeli de Mateu, Pilat llavors es va rentar les mans amb aigua a la vista del poble, proclamant-se "innocent de la sang d'aquest just". Aquest gest de 'rentar-se les mans' és l'origen de l'expressió que arriba fins als nostres dies.

Com era costum alliberar un reu per la festa jueva de la Pasqua, Pilat va decidir deixar anar a un de molt conegut anomenat Barrabàs, cedint així a la pressió dels manifestants.

Desposseït i humiliat

Seguint el relat dels Evangelis, a Jesús el van despullar de les seves vestidures, les quals es van sortejar, li van col·locar una corona d'espines al cap, i el van colpejar, el van escopir i el van escarnir.

El van fer carregar amb la seva pròpia creu fins una petita muntanya als afores de Jerusalem anomenada Gòlgota, lloc del calvari o de les calaveres, a causa de la forma de calavera que tenien les roques d'una de les seves vessants.

Al Gòlgota o Calvari va ser crucificat entre dos lladres i sota un cartell que deia 'Jesús de Natzaret, Rei dels Jueus ", origen de les sigles i de l'expressió INRI. Segons l'Evangeli de Joan, els pontífexs dels jueus van protestar a Pilat, demanant-li que canviés la redacció per "ell ??ha dit: jo sóc el rei dels jueus". Però Pilat hi va negar amb aquesta famosa rèplica: "El escrit, escrit està".