Anit, passades ja gairebé 24 hores des que vencés el termini per arribar a un acord marc entre l'Iran i sis grans potències sobre el programa nuclear iranià, les converses es van perllongar per una nit més i es mantenien a l'hora de tancar aquesta edició.

A última hora de la tarda es va produir cert moviment amb la notícia que el ministre d'Afers Estrangers francès, Laurent Fabius, es reincorporava, ahir a la nit, a les negociacions a la ciutat suïssa de Lausana després d'un dia d'absència. Alhora, Estats Units va confirmar que el secretari d'Estat, John Kerry, romandrà a Lausana "almenys" fins avui. "Seguim fent progressos, però encara no hem arribat a cap entesa política", va dir el seu portaveu, Marie Harf, a la premsa a Lausana.

Durant el dia, i enmig d'un ambient d'incertesa i escassa informació, les declaracions dels negociadors es van presentar com a antagòniques.

"Per avançar en les negociacions es necessita voluntat política. I la voluntat política de l'altra part sempre va ser un problema", va assegurar el ministre d'Exteriors de l'Iran, Mohammad Yavad Zarif, citat per l'agència de notícies iraniana Fars. Tot i això, va aclarir que aquesta reunió multilateral de Lausana és "una oportunitat única de poder arribar a un acord".

Una declaració similar però en sentit oposat va ser feta al matí pel ministre britànic d'Exteriors, Philip Hammond, que va sostenir que només es podria avançar si els "iranians demostren la seva voluntat de resoldre els temes que encara queden pendents". Per la seva banda, Washington va assenyalar que si bé se seguirà negociant mentre es consideri constructiu, no estava percebent el compromís necessari per part de l'Iran.

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va advertir que fins ara les sis potències negociadores (EUA, Xina, Rússia, França, Regne Unit i Alemanya) no havien rebut de l'Iran "els compromisos específics i tangibles" necessaris per tancar un acord. Un altre possible indici que les posicions continuaven allunyades era que Zarif i Kerry van mantenir una reunió en privat que amb prou feines va durar deu minuts. De fet, Zarif va criticar ahir a la tarda que les diferències no només existeixen entre l'Iran i els seus interlocutors, sinó també entre les pròpies potències. Una situació que d'alguna manera va assumir ahir el ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, en assegurar que el bloc europeu està unit sobre l'aixecament o alleujament de les sancions contra l'Iran, encara que va reconèixer que hi ha divergències amb Rússia i la Xina.

Moscou i Pequín tenen una "especial ambició" a mantenir el seu dret de veto sobre les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, va assenyalar el ministre alemany. El rerefons és que les sancions dictades des del 2006 per l'ONU són un dels grans obstacles per a un eventual acord.

En aquest sentit, el viceministre d'Exteriors iranià, Abbàs Araqchi, va advertir que el seu país no acceptarà cap acord que no contingui un aixecament complet de les sancions. Estats Units i els països europeus exigeixen que es posi en marxa una mena de mecanisme automàtic per reinstaurar sancions en cas que l'Iran no compleixi les responsabilitats assumides en un acord nuclear.

En cas d'accedir a aquesta proposta occidental, la Xina i Rússia creuen que renunciarien al seu veto al Consell de Seguretat de la Nacions Unides.