Tres espeleòlegs espanyols estan des de fa diversos dies perduts en una zona muntanyosa entre Marràqueix i Uarzazate, al sud del Marroc, segons van informar fonts diplomàtiques espanyoles. Les famílies dels tres espeleòlegs andalusos perduts han demanat les gestions necessàries entre els governs dels dos països perquè mitjans especialitzats d'Espanya participin en la seva recerca. Es tracta de dos policies nacionals granadins de 41 anys, un inspector destinat a Almeria i un altre agent que treballa a Madrid, i d'un jove d'uns 26 anys de Cadis, que van viatjar fins al Marroc en un grup organitzat procedent de Sevilla i format per nou persones. Els tres desapareguts que es van separar del grup dilluns passat, van quedar de trobar-aquella mateixa tarda o dimarts i, després de no saber res d'ells, el cap de l'expedició va presentar la denúncia dimecres davant la gendarmeria marroquina i va avisar el consolat.

La preparació

Julia Ordóñez, la dona de l'inspector José Antonio Martínez, un dels desapareguts, va detallar que tots tres havien dedicat més de dos mesos a preparar el viatge i havien dissenyat els itineraris, rutes i horaris, per als quals estaven tècnicament i físicament preparats. "No són motxillers, són gent preparada i entrenada amb molta experiència tant en muntanyisme com en espeleologia i si no han anat al punt de trobada és perquè tenen dificultats", va explicar. En contacte constant amb el cap de l'expedició, Ordóñez va lamentar la falta de resultats i l'escassetat de mitjans destinats a la recerca dels tres andalusos i va demanar als dos governs i als organismes oficials més efectius per trobar-los.

"És una zona molt extensa i no s'ha acotat la recerca. Fa cinc dies que no en sabem res i demanem que equips espanyols prestin la seva col·laboració en la recerca, amb permís de la gendarmeria, perquè es necessiten més actius i un grup de rescat en condicions", va recalcar la dona de l'inspector Martínez. Fonts policials van assenyalar que s'estaven duent a terme gestions "al més alt nivell" per possibilitar la localització i el rescat dels tres espanyols desapareguts i van precisar que fins a la zona ja s'hi havien desplaçat mitjans aeris i terrestres. Fonts diplomàtiques van explicar que ja s'havien desplegat helicòpters per participar en les tasques de recerca, dificultades per la boira, encara que l'equip espanyol de l'expedició considera que es podria fer més en les actuals condicions meteorològiques.