L'atac d'Al-Shabaab a la Universitat de Garissa, que dijous va deixar almenys 147 víctimes mortals i 79 ferits, ha commocionat i ha indignat la societat kenyana, que encara està de dol després d'una de les pitjors massacres que ha viscut africà el país en els últims anys.

Durant tot el dia d'ahir diversos avions que portaven les despulles dels morts van aterrar a Nairobi per després ser traslladades al dipòsit de cadàvers, on els familiars esperaven per identificar els cossos. A mesura que anaven arribant els cadàvers apareixien informacions que apuntaven que es van seguir sentint trets a l'interior de la universitat fins i tot després que el govern anunciés la fi de l'atac, i que podria haver-hi més morts del que s'havia anunciat.

"El nombre de persones assassinades va ser molt més gran del reconegut de forma oficial, potser fins al doble", va explicar una font dels serveis de seguretat al diari Daily Nation. Amb el pas de les hores també van sortir a la llum més detalls de l'atac, sobretot relacionats amb el comportament dels milicians d'Al-Shabaab.

Tot i les informacions que asseguraven que en l'assalt només havien mort cristians, els supervivents van explicar que, en les primeres hores, els terroristes van disparar de forma indiscriminada i no va ser fins que van entrar en els dormitoris quan van començar a separar els estudiants segons la seva religió.

La Universitat de Nairobi va emetre un comunicat el 25 de març en el qual alertava els seus estudiants a estar "atents davant de qualsevol anomalia", perquè havien rebut diverses informacions que el grup islamista preparava un atemptat contra alguna de les universitats del país.

El mateix ministre de l'Interior, Joseph Nkaissery, va reconèixer dijous que l'atac els havia agafat "per sorpresa", però va negar que l'Executiu hagués ignorat les recents alertes emeses pel Regne Unit i Austràlia.

En una roda de premsa celebrada ahir, Nkaissery va assegurar que no es deixaran "intimidar per uns terroristes que recorren a l'assassinat d'estudiants innocents".

Per la seva banda, l'exvicepresident i líder de l'oposició kenyana, Raila Odinga, va donar suport al govern kenyà davant d'un atac que "no té cap justificació possible". "El govern ha de mostrar que ara l'enemic està canviant les tàctiques i ataca institucions (amb relació a les universitats) que estan desprotegides. Nosaltres també hem de canviar la nostra tàctica", va advertir Odinga en un comunicat.

En la mateixa línia es va expressar la Comissió Nacional de Drets Humans de Kenya (KHRC, en anglès), que es va mostrar "molt preocupada per la vulnerabilitat de Kenya tot i els continus missatges de tranquil·litat llançats pel president". Els més crítics amb la gestió de Kenyatta, entre els quals es troba la mateixa KHRC, recriminen al president la seva política d'aïllament respecte a Occident i la manca de cooperació de les agències de seguretat kenyanes amb les seves contraparts europees i nord-americanes.

Diàleg amb les víctimes

Igual que en atacs anteriors, com el del centre comercial Westgate del setembre del 2013, que va causar la mort de 67 persones, els terroristes van parlar amb les víctimes abans de matar-les.

En una entrevista amb el diari Standard, Maureen Manyego, de 21 anys, va relatar una conversa en suahili que va sentir abans de fugir: "hem vingut a matar i a morir. No tenim por de la mort i morireu per l'arrogància del vostre líder (el president Kenyatta), que s'ha negat a retirar les tropes de Somàlia". Molta gent no entén per què el govern kenyà no va poder anticipar la matança si els serveis d'intel·ligència havien rebut alertes d'un imminent atac contra una institució d'educació superior.