El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va rebutjar ahir l'acord que el Grup 5 + 1 (EUA, França, Rússia, la Xina, el Regne Unit i Alemanya) va tancar dijous sobre el programa nuclear iranià i va reiterar que l'Iran seguia sent "una amenaça". "Aquest acord podria suposar un greu perill per a la regió i per al món, i amenaçar la pròpia supervivència de l'Estat d'Israel", que "no és negociable", va remarcar el primer ministre israelià després d'una reunió amb el gabinet de seguretat per avaluar aquesta qüestió. "Ara alguns diuen que l'única alternativa a un mal acord és la guerra. No és veritat. Hi ha una tercera alternativa que és mostrar-se ferms, augmentar la pressió sobre l'Iran fins que un bon acord sigui assolit", va afirmar, alhora que va exigir que qualsevol pacte final es vegi acompanyat per un "reconeixement iranià clar i inequívoc del dret d'Israel a existir".

Dijous a la nit, Netanyahu i el president nord-americà, Barack Obama, van mantenir una conversa sobre aquest acord preliminar, que recull els principis per a un pacte definitiu en un termini de tres mesos després de dotze anys d'enfrontaments. "Aquest acord podria legitimar el programa nuclear de l'Iran, reforçar l'economia de l'Iran i augmentar l'agressivitat de l'Iran i el terror a l'Orient Mitjà i més enllà", va acusar Netanyahu en la seva conversa amb el president nord-americà sobre un tracte qualificat per funcionaris israelians "d'error històric".

Més declaracions

Obama, per la seva banda, va considerar que l'acord preliminar suposava un progrés significatiu cap a una solució duradora que eviti que l'Iran desenvolupi la bomba atòmica, com opinen altres mandataris que es van felicitar per l'avanç aconseguit pel G-5 i l'Iran. No obstant això, Netanyahu no va desistir en el seu pessimisme davant un tema al qual es va oposar incansablement, l'última vegada durant la constitució dies enrere de la vintena cambra parlamentària israeliana, i que li va costar fortes desavinences amb el seu principal aliat tradicional, Estats Units.

Les potències negociadores, encapçalades pels EUA, van accedir dijous a dissenyar un esborrany a implementar en virtut del qual l'Iran podria mantenir un programa nuclear molt reduït i sota un estricte control a canvi d'incentius polítics i econòmics, com l'aixecament de sancions, en cas que compleixi l'acordat.

Però Israel rebutja qualsevol compromís que permeti a Teheran enriquir urani o no l'obligui a traslladar a un altre país el material ja enriquit per sobre del percentatge considerat d'ús civil, ja que ho considera una amenaça directa a la seva pròpia existència i a la regió. A més, va argumentar, "elevaria el risc de proliferació nuclear a la regió" i d'una "guerra horrible", i va sol·licitar al president nord-americà que augmenti la pressió sobre l'Iran "fins que s'arribi a un pacte millor". Polítics israelians, alguns d'ells allunyats de l'esfera d'influència del primer com és el cas de l'antic ministre de Finances i líder del partit a l'oposició Yesh Atid, Yair Lapid, van coincidir a donar suport a la visió de Netanyahu.

Amb l'ànim d'apaivagar el front obert amb un líder amb el qual no li ha estat fàcil entendre's, Obama va defensar que la implementació de l'acord garantiria "la naturalesa pacífica" del programa nuclear iranià. "No és cap secret que el primer ministre israelià i jo no estem d'acord en si els Estats Units hauria de seguir endavant amb una solució pacífica a la qüestió iraniana. Si el primer ministre Netanyahu està buscant la manera més eficaç de garantir que Iran no aconsegueixi una arma nuclear, aquesta és la millor opció", va afirmar Obama.

La resposta

Iran complirà les seves promeses en el marc de l'acord nuclear que va arribar amb els països del Grup 5 + 1 (EUA, Xina, França, Regne Unit, Rússia i Alemanya) sempre que l'altra part "compleixi també amb les seves". Així ho va afirmar el president del país, Hassan Rohani en un discurs televisiu. "Tota promesa que donem estarà dins del marc dels nostres interessos nacionals, i complirem les nostres promeses perquè l'altra banda també compleixi les seves", va indicar el mandatari.

Rohani va explicar que, en virtut de l'acord que s'elaborarà en les pròximes setmanes, totes les sancions econòmiques, financeres i del sector bancari que les Nacions Unides van imposar al seu país quedaran "anul·lades" en el moment en què entrin en efecte les mesures acordades entre l'Iran i les potències del 5 + 1. "Una nova cooperació tant en el sector nuclear com en altres sectors començarà amb el món aquest mateix dia", va destacar. El missatge de Rohani, dirigit a la població iraniana, va servir perquè el president recordés les seves promeses de campanya que el van portar al poder a l'agost de 2013, quan va indicar que mantindria la indústria nuclear iranià "en marxa" alhora que eliminaria les sancions contra el país.