L'Oficina d'Investigacions i Anàlisis (BEA) de França va revelar ahir que una primera anàlisi de la segona caixa negra apunta a una acció deliberada del copilot de l'avió A320 de Germanwings sinistrat als Alps francesos. L'examen provisional d'aquesta segona caixa, que registra els paràmetres tècnics del vol, assenyala que va recórrer al pilot automàtic per iniciar el descens i que el va modificar posteriorment per incrementar la velocitat. "Una primera lectura revela que el pilot present a la cabina va utilitzar el pilot automàtic perquè l'avió descendís cap a una altitud de 100 peus (uns 30 metres) i que, diverses vegades al llarg del descens, va modificar el reglatge per augmentar la velocitat de l'avió", va indicar el BEA en el seu comunicat. La segona caixa negra de l'A320 va ser trobada dijous al lloc de l'impacte i es va traslladar a la seu a París del BEA, que s'encarrega també d'examinar la primera, que va registrar les converses de la cabina.

L'organisme va informar que l'examen d'aquesta caixa es va iniciar des de la seva arribada al centre, i va avançar que els experts prossegueixen la seva anàlisi per establir el "desenvolupament de facto" d'aquell vol entre Barcelona i Düsseldorf, que es va estavellar el 24 de març amb 150 persones a bord. Aquest segon dispositiu, que tècnicament es denomina Flight Data Recorder (FDR), registra els paràmetres tècnics durant les últimes 25 hores de trajecte, com ara la velocitat, l'altitud i la manera del pilotatge. La caixa, ennegrida pel foc, va ser trobada per un integrant de l'Escamot d'Alta muntanya de la Gendarmeria Nacional en una zona ja explorada amb anterioritat, i estava, segons la Fiscalia de Marsella, "totalment enterrada", cosa que fins ara n'havia dificultat la troballa.

Per al fiscal Brice Robin, encarregat del cas, aporta un complement "indispensable" per aclarir els fets i completar la informació continguda en la primera caixa, en què ja s'havia perfilat una acció voluntària del copilot, l'alemany Andreas Lubitz, de 27 anys.

Més novetats

La Fiscalia de Düsseldorf, que investiga a Alemanya els possibles motius del copilot Andreas Lubitz per estavellar l'avió de Germanwings als Alps francesos, ha registrat almenys cinc consultes de metges a les quals va acudir el jove, segons informacions de la revista Der Spiegel. El setmanari, citant fonts de la investigació, explica que s'han registrat les cinc consultes i s'han confiscat els historials mèdics de Lubitz, que, segons la Fiscalia, fins a la vigília de la tragèdia aèria va buscar a Internet informació sobre maneres i mètodes per suïcidar-se.

Diversos dels metges als quals va acudir el copilot es van posar en contacte amb la policia per informar que el jove havia estat pacient seu en aparèixer el seu nom en els mitjans de comunicació. Entre els especialistes, segons Der Spiegel, hi ha neuròlegs i psicòlegs. La Fiscalia de Düsseldorf havia revelat que Lubitz havia rebut fa anys, abans d'aconseguir la seva llicència com a pilot, tractament psicoterapèutic per "tendències suïcides". En registrar els seus habitatges va descobrir que estava en tractament i que a més tenia una baixa mèdica per al dia de la catàstrofe, que no havia comunicat a Germanwings, la filial de baix cost de Lufthansa.

Segons l'aerolínia, el copilot Andreas Lubitz va informar la seva escola de vol el 2009, en reprendre el seu aprenentatge després d'una interrupció de mesos, que havia patit un episodi de depressió greu del qual presumiblement s'havia restablert.