El govern català enviarà a les ambaixades i representants de països estrangers un informe elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) que estima que les eleccions del 27-S són "l'única via" per consultar als catalans sobre el seu futur davant el "rebuig total" de l'Estat espanyol a la consulta sobiranista.

Segons ha informat l'oficina de comunicació del Govern, el CATN ha lliurat aquesta setmana a l'Executiu català un document que recull el procés seguit per les institucions polítiques catalanes durant els últims anys per tal d'aconseguir que els ciutadans de Catalunya fossin consultats sobre el seu futur, i que "ha topat amb la negativa reiterada del govern espanyol".

El govern de la Generalitat ha decidit remetre aquest document als representants a Espanya dels governs estrangers, especialment als països membres de la Unió Europea, perquè coneguin, segons el Govern "la democràcia de baixa qualitat que exerceix el govern espanyol, que pretén silenciar i impedir el vot dels catalans".

Aquesta situació, indica el comunicat, ha portat al president de la Generalitat, Artur Mas, a anunciar la convocatòria d'unes eleccions per al pròxim 27 de setembre que el document que s'enviarà als diplomàtics defineix "com l'únic camí possible per donar veu als ciutadans de Catalunya".

L'informe del CATN, amb el títol El procés per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya: un balanç, se centra en el període comprès entre les eleccions al Parlament del 25 de novembre del 2012 i la celebració del denominat procés participatiu del 9 de novembre del 2014. El document, també es refereix als processos penals oberts posteriorment en relació a la convocatòria del 9-N contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

El text reflecteix el rebuig de les institucions espanyoles a les propostes fetes des de les institucions catalanes per a la celebració de la consulta i assenyala que "l'Estat ha negat de manera explícita la possibilitat de negociació, no ha donat cap oportunitat de parlar i s'ha tancat a considerar cap de les vies que jurídicament haurien permès fer una consulta acordada".

Segons el CATN, l'estat espanyol ha al·legat per a això "una infundada inconstitucionalitat de totes les vies legals proposades des de Catalunya, menyspreant les exigències derivades del principi democràtic, i finalment, interposant querelles criminals contra el president de la Generalitat, la vicepresidenta del Govern i la consellera d'Ensenyament".

"Davant el bloqueig de la situació, el president Mas va anunciar la convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament de Catalunya per al pròxim 27 de setembre, d'acord amb la resta de formacions favorables al dret a decidir, en les quals aquest tema serà l'element central", assevera l'informe elaborat pel Consell Assessor.

Plans de contingència

El Govern de la Generalitat i ERC han començat a elaborar diversos "plans de contingència" per preveure la creació d'un Estat català independent amb escenaris de negociació adversos amb l'Estat espanyol, a fi d'assegurar la viabilitat en qüestions com el finançament i la hisenda pròpia.

Segons va explicar en unes declaracions a la premsa la secretària general d'ERC, Marta Rovira, els "plans de contingència" han estat encarregats pel Govern, tant al consell assessor com al Comissionat per a la Transició Nacional, però ERC també "intenta fer les seves aportacions".

"Esperem que els plans aviat siguin una realitat", va assenyalar Rovira, i que en ells es contemplin "totes les hipòtesis de negociació possibles amb el govern espanyol" partint "de dues opcions a sobre la taula, que realment hi hagi algun tipus de negociació" amb les institucions catalanes "o el de la negació de tot" el que es proposi.

En un procés de "transició nacional" de 18 mesos com el que es preveu en el full de ruta pactat entre CDC i ERC, "s'han de prendre decisions executives, i els àmbits de treball són molt diferents" en funció de si hi ha negociació o no n'hi ha, va apuntar la "número dos" d'ERC. Segons Rovira, cal evitar, en tot cas, els "xocs amb la legalitat espanyola" i, més que una ruptura, "hi haurà una superació del marc legal espanyol en la mesura que guanyi legitimitat la construcció del marc legal català".