El bombardeig a bases d'Al-Shabab al sud de Somàlia ha estat la primera resposta de Kenya al pitjor atemptat perpetrat pel grup gihadista somalí al país: l'atac a la Universitat de Garissa, on dijous van assassinar 148 persones.

Avions de l'Exèrcit kenyà ataquen des de diumenge dues bases dels radicals, Gondodowe i Ismail, a la regió de Gedo, al sud de Somàlia i pròxima a la frontera amb Kenya, segons van confirmar ahir fons militars.Encara sense xifres oficials sobre les morts que han provocat els atacs de la Força Aèria kenyana, residents en aquesta regió de Somàlia han denunciat que en l'operació han mort civils i bestiar. "Encara no s'han identificat baixes d'Al-Shabab a la zona", van informar a Efe veïns de Gedo. Kenya comença així a complir amb la promesa realitzada dissabte pel seu president, Uhuru Kenyatta: "Garanteixo als kenyans que el meu administració respondrà de la forma més severa possible l'atac de Garissa", va dir.

L'administració kenyana s'ha vist obligada a donar una resposta ràpida a la mala gestió d'un atac que, segons va confessar el dia de la matança el mateix ministre d'Interior, Joseph Nkaissery, va agafar per sorpresa al seu Govern. "L'atac Garissa ha estat un d'aquells incidents que poden sorprendre qualsevol país", va dir, tot i les nombroses alertes de seguretat rebudes per les principals ambaixades a Kenya en les setmanes prèvies a la massacre.

A finals de març, l'executiu de Kenya presumia en el debat sobre l'estat de la nació de les millores en la seguretat del país, gràcies a mesures tan extremes com la deportació de refugiats somalis o la construcció d'un mur a la zona sud de la seva frontera amb Somàlia, prop de la turística illa de Lamu. Després de la tragèdia de Garissa, l'oposició va demanar la retirada de les tropes kenyanes desplegades a Somàlia per combatre Al-Xabab, argument esgrimit pels terroristes per mantenir la seva campanya de terror a Kenya.

"Tenim una llarga frontera amb Somàlia i fins i tot aixecant un mur, no funcionarà. És el moment de buscar la manera de retirar les nostres tropes de Somàlia", va subratllar el líder de l'oposició, Raila Odinga. Líders del nord-est de Kenya, on hi ha Garissa, es van afanyar a reclamar el tancament del campament de refugiats de Dadaab, un dels més grans del món i on la majoria són somalis.

A la societat civil, destacats activistes i intel·lectuals han demanat transparència i justícia per a les víctimes en un país massa acostumat a la violència, procedent tant del terrorisme d'Al-Xabab com de tensions ètniques internes. L'escriptor Binyavanga Wainaina creu que Kenya ha de recordar a totes les seves víctimes: "No som una nació si no podem recordar a tots els ciutadans que perdem (...) L'oblit no és bo", va sentenciar.

L'activista Boniface Mwangi, que acusa el Govern d'ocultar una xifra de morts en Garissa que estima superior als 200, va fer una crida a la ciutadania a participar en una vigília matí a Nairobi per recordar als estudiants assassinats. L'operació militar, encara en curs, es va centrar en les dues bases de les que, segons fonts de l'Exèrcit, procedien els milicians d'Al-Shabaab que van massacrar als estudiants de Garissa.

Kenya ha tingut dificultats per aturar el flux de gihadistes i armes d'Al Shabaab a través de la porosa frontera de 700 quilòmetres que la separa de Somàlia, en un estat de guerra i caos des de fa més de dues dècades.