El cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va advertir ahir al president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, que la declaració unilateral de sobirania que preveu el seu full de ruta seria recorreguda davant el Tribunal Constitucional (TC) i "mai" seria reconeguda per Europa.

Rajoy es va referir al debat sobiranista en una entrevista a RNE en què va emmarcar dins la normalitat que viatgés al costat de Mas a la zona de la catàstrofe aèria als Alps francesos. En aquest viatge, que van realitzar en un avió de la Força Aèria Espanyola, Rajoy va assegurar que van parlar però que en cap moment ho van fer sobre el debat sobiranista. Va subratllar que el president de la Generalitat coneixia perfectament la seva posició sobre això i va precisar que davant les eleccions que havia anunciat a Catalunya ("que no sé si n'hi haurà o no", va puntualitzar) només podia recordar que es tractava d'uns comicis autonòmics i no tenien el caràcter plebiscitari que Mas els hi vol donar.

Davant l'anunci que després de les eleccions hi haurà una declaració unilateral de sobirania, va advertir que no es podia fer i, si es fes, seria una decisió que es recorreria al TC perquè la sobirania radica en el conjunt del poble espanyol. Rajoy va assegurar a més que aquesta hipotètica declaració mai seria reconeguda per Europa. Per això, va considerar que calia començar a treballar de forma conjunta pel camí del sentit comú, ja que el procés sobiranista "no té cap sentit excepte per dividir la gent i per dificultar la recuperació de l'economia".

La posició de Podem

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va rebutjar, per la seva banda, que els comicis previstos a Catalunya al setembre tinguin un caràcter plebiscitari, després d'advertir a CDC i a ERC que "ningú pot dir-los als catalans el caràcter que han de tenir aquestes eleccions". Iglesias va comparèixer en roda de premsa al Cercle de Belles Arts de Madrid després de la reunió del Consell de Coordinació de Podem, centrada en la campanya dels comicis del maig. "Ningú pot dir als catalans el caràcter que tenen aquestes eleccions. Els catalans tenen dret a votar en llibertat", va afirmar Pablo Iglesias sobre el full de ruta traçat per CDC i ERC per proclamar la independència de Catalunya 18 mesos després de les eleccions del 27 de setembre. Iglesias va remarcar que Podem, la plataforma amb la qual el seu partit concorrerà a Catalunya, "sortirà a guanyar". Va reiterar que a la seva formació "no se la veurà de la mà" mai ni amb el PP, ni amb CiU, als quals va definir com "els dos partits que més s'assemblen a Espanya i que han aplicat el mateix tipus de polítiques d'austeritat". "Som sobiranistes, defensem que la sobirania és que hi hagi escoles i hospitals públics i que no es privatitzi el que ha de ser de tots els ciutadans", va sostenir Iglesias.

A partir d'aquest criteri, Iglesias va reafirmar que la feina de Podem anirà encaminada cap a "la trobada amb la societat civil, la tolerància i la devolució de la paraula a la gent".