El ministre de l'interior, Jorge Fernández Díaz, creu que Catalunya és un dels territoris de l'Estat amb més risc de jihadisme, principalment, perquè hi viu un terç de la població musulmana resident a l'Estat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Fernández Díaz ha declarat que durant un temps s'ha ''frivolitzat'' el problema i s'ha aprofitat per fer ''proselitisme'' de la independència entre la comunitat musulmana. El ministre creu que la Fundació Nous Catalans, vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya, va treballar ''al marge'' de la integració social de la comunitat i ha recordat que un col·laborador d'Àngel Colom va haver de ser expulsat per atemptar contra la seguretat de l'Estat.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, creu que Catalunya és un dels focus principals de jihadisme a l'estat espanyol perquè hi viuen, entre altres motius, un terç de la població musulmana resident a l'Estat, i en són una mostra les 38 detencions que ja s'han fet a Catalunya en operacions antijihadismes. El ministre lamenta però, que durant un temps ''s'ha frivolitzat'' el problema i creu que arran del procés independentista s'ha dificultat la lluita contra aquest fenomen. Ha posat d'exemple, la Fundació Nous Catalans, en què, segons el ministre es feia ''proselitisme'' de la independència i treballava sense col·laborar i al marge de la Unió de Comunitats Islàmiques que vetllava per la integració de la comunitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha recordat que un col·laborador d'Àngel Colom, president d'aquesta fundació, va haver de ser expulsat del territori espanyol per atemptar contra la seguretat de l'Estat i per això qualifica de ''imprudent'' la feina de Colom.

Jorge Fernández Díaz ha admès que els cossos de seguretat treballen per vetllar per aquest risc que existeix, i fixa en el salafisme, una de les branques més radicals de l'islamisme, i que per això s'està alerta en els centres de culte. En aquest sentit, el ministre de l'Interior ha fixat en 1.264 les mesquites existents a l'Estat, i un centenar, diu, són salafistes. 50 d'aquestes estan ubicades a Catalunya en localitats com Salt, Vilanova i la Geltrú, Reus o Torredembarra, poblacions que s'han de seguir més de prop per evitar que es converteixin en un ''focus de radicalització''.

En aquest sentit, però, el ministre ha reconegut que la major part del reclutament de jihadistes es fa a través de les xarxes socials, una tendència que ha canviat els darrers anys. Així, segons Jorge Fernández Díaz, el 2013, el 80% dels reclutaments es feien als centres de culte i un 20% a internet. Ara, és a la inversa. Però tot i això, pel ministre s'ha de ser ''prudents'' i no ''ingenus'', i intentar impedir que aquests centres de culte siguin centres ''de captació i adoctrinament per eventuals i potencials jihadistes''. Per això, el ministre defensa que el pacte antiterrorista ha permès assentar les bases per lluitar contra aquesta forma de terrorisme.

Jorge Fernández Díaz també ha defensat la llei de seguretat ciutadana i ha assegurat que des de l'ONU no se l'han llegida perquè creu que el text té l'equilibri adequat entre ''llibertat i seguretat''. El ministre entén el debat polític que ha comportat però assegura que en alguns casos de manifestacions no advertides, les sancions són fins i tot més lleus, que amb la llei vigent del 1992.

El ministre també ha negat que el procés independentista no està provocant més investigacions a Catalunya, vinculades en el procés. Ha reconegut que no li agrada perquè creu que va ''en contra del sentit de la història'' però ha recalcat que ''no és un delicte. Admet que hi ha ''un problema'' però que la solució no passar per separar-se perquè no entén ''Catalunya sense Espanya, ni Espanya sense Catalunya.'' Defensa el pacte estatutari amb l'autogovern de Catalunya, i admet que els sentiments no es poden regular per llei, i els respecta. Per això creu que s'ha d'intentar ser ''compatibles els desitjos'' amb la realitat i cal ''viure de peus a terra'' i no fer ''política ficció'', perquè els signes dels temps són ''d'unir'' i no separar amb fronteres. Fernández Díaz ha dit que la democràcia ''no és només votar'' sinó votar en el marc de la llei, i cal reformar-la sinó agrada però no de manera unilateralment.

Pel que fa a les piulades catalanofòbiques que es van donar després que s'estavellés l'avió de Germanwings, Fernández Díaz ha lamentat que es produeixin i ha assegurat que li agradaria que alguns dels autors dels comentaris i missatges que s'han pogut judicialitzar, i ha admès que alguns s'han detingut, anessin a la presó, ''ni que fos amb caràcter d'exemple'' perquè no es torni a repetir. Pel ministre, molta gent creu que la xarxa els dóna impunitat.