El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va acusar ahir una fundació de CDC, Nous Catalans, de fer proselitisme per captar musulmans radicals cap a l'independentisme, unes declaracions que va censurar el President Artur Mas, mentre que CDC va demanar la dimissió del ministre.

Coincidint amb l'operació contra el terrorisme gihadista desplegada ahir a Catalunya, Fernández Díaz va apuntar que a Catalunya "a vegades s'ha frivolitzat sobre aquest assumpte durant un temps. Arran del procés independentista, recordo una fundació, Nous Catalans, en què a molta d'aquella gent se la intentava captar fent proselitisme en el si d'aquella comunitat amb el fet de la independència i aquestes coses", va dir.

El ministre va advertir dels "riscos i imprudències" de la fundació Nous Catalans, la finalitat de la qual és captar musulmans per a la causa de l'independentisme, una tasca "no recomanada ni prudent". I va recordar la detenció i expulsió d'Espanya al maig del 2013 per promoure el salafisme del ciutadà marroquí Noureddin Ziani, expresident de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya (UCCIC) i membre de Nous Catalans.

Fernández Díaz va detallar, a més, que la meitat del centenar de mesquites més radicals d'Espanya estan situades a Catalunya, en poblacions com Salt, Vilanova i la Geltrú, Reus i Torredembarra.

Des de Nova York, el President de la Generalitat, Artur Mas, va advertir que "seria un error fonamental" que s'estigmatitzés el món musulmà i va assegurar que a Catalunya hi ha islamistes radicals, tal com succeeix en "gairebé tots els països de la Unió Europea", també en aquells que no tenen "debat sobiranista".

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler (Unió), va sortir al pas d'aquestes declaracions, que va titllar de "desafortunades" i "fora de lloc", mentre que una altra democratacristiana, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va afirmar que vincular islamisme, independentisme i terrorisme, com al seu judici va fer ahir el ministre d'Interior, és una "barbaritat", i va demanar rigor i prudència.

També va reaccionar a través de Twitter el coordinador general de CDC, Josep Rull, que va demanar la dimissió del ministre. "Les acusacions de Fernández Díaz a Nous Catalans de connivència amb el gihadisme són impresentables. Enèsima raó per tornar a demanar la dimissió", va asseverar.

Per la seva banda, el secretari d'Immigració de CDC, Àngel Colom, va considerar una "monstruositat" i "irresponsables" les crítiques del ministre cap a la fundació d'immigrants que ell presideix.

En canvi, el portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, considera "sensates i raonables" les declaracions del ministre, que "no ha donat informació nova" i, segons ell, "s'ha referit a un fet que es va produir al seu moment, la detenció d'una persona vinculada a aquesta fundació per la seva relació amb el moviment salafista".