El govern va defensar l'actuació del Marroc en el rescat dels espeleòlegs andalusos accidentats en un barranc a l'Atles, a l'espera que avui arribin els cossos dels dos morts, un cop practicades les autòpsies.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que "des del primer moment les autoritats marroquines van mostrar absoluta voluntat de col·laboració", i va rebutjar que actuessin "de mala fe" en rebutjar l'oferta que es va fer des del seu departament perquè quatre agents del servei de muntanya de la Guàrdia Civil i tres policies nacionals del GEO es desplacessin a l'Atles.

"Amablement es va rebutjar aquesta oferta perquè ells estaven convençuts que amb els seus propis mitjans podien rescatar-los", va explicar el ministre, que va assenyalar que les autoritats van acceptar en un segon moment l'ajuda en constatar les circumstàncies de la difícil evacuació i va coincidir amb el titular d'Exteriors en què hi va haver "disfuncions" en el rescat.

El cònsol espanyol a Casablanca, Eduardo de Laiglesia, va confirmar a Marràqueix que, després de les autòpsies practicades al dipòsit d'aquesta ciutat als dos espeleòlegs, Gustavo Virués i José Antonio Martínez, els seus cossos seran repatriats avui a Madrid.

De Laiglesia, que va ser present en el dipòsit al costat de familiars de les víctimes, va explicar que els cossos van viatjar per terra ahir a la tarda a l'aeroport de Casablanca i avui seran embarcats en un vol regular d'Iberia, un cop descartat que la companyia d'assegurances que tenien contractada noliegi un avió especial.

L'autòpsia als cadàvers dels dos muntanyencs va ser exigida pel Marroc, tot i que els familiars desitjaven repatriar-los directament des d'Ouarzazate en el mateix avió que dimarts va traslladar el seu company supervivent, Juan Bolívar.