El Govern català s'ha compromès a preparar una proposta abans de final d'any per europeïtzar i racionalitzar els horaris a Catalunya, avançant dues hores l'hora de dinar i sopar, per així guanyar qualitat de vida i millorar la conciliació laboral i familiar.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va comprometre ahir a aquesta possible reforma durant la presentació de l'Anuari 2014 de la Reforma Horària en un acte a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, on es va presentar un pla pilot.

Homs també es va mostrar a favor d'assolir un "canvi rotund" dels horaris laborals, com demana l'anuari presentat ahir, que proposa avançar dues hores les hores de dinar i de sopar, entre altres mesures, per acomodar els horaris laborals amb la resta de països d'Europa i del món.

El conseller també va dir que impulsarà una proposta per promoure acords sectorials i convenis laborals, així com també mesures per dur a terme decisions a curt termini perquè el debat sobre la reforma horària "no es perdi en l'anàlisi i la teorització".

L'impulsor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabián Mohedano, va instar a una "humanització" dels horaris laborals, ja que una organització justa del temps laboral és una cosa que s'està donant a tot el món i no només en l'àmbit europeu. L'anuari, elaborat per experts i altres opinions ciutadanes gràcies a l'impuls de la Comissió d'Estudi de la Reforma Horària del Parlament, creada a sol·licitud del Govern, parla de superar el desfasament horari i la problemàtica de jornades laborals partides.

El document demana a les administracions públiques que prediquin amb l'exemple en aquest sentit per la seva "capacitat tractora", i verifiqui que els horaris que allarguen la pausa del dinar i la jornada laboral fins a les 20 hores de la tarda generen més estrès i menys productivitat.

El conseller, que va declarar que "és ric qui té temps i el sap distribuir", també va valorar molt la transversalitat de l'anuari, que reflecteix les opinions de molts agents de la societat. Homs també va preveure l'existència de discrepàncies respecte a la possible aplicació de la reforma en un país en el qual regna la "desconfiança", i va dir que una possible legislació horària no ha de ser vista com una imposició, sinó com un gest democràtic.

El president del Consell de Treball Econòmic i Social (Ctesc), Lluís Franco, va destacar que la racionalització d'horaris ajuda a la competitivitat, i genera un "benefici mutu entre els treballadors i empresaris".

El director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Arnau Queralt, va remarcar que aquest procés és una "qüestió molt complexa perquè en la configuració d'horaris intervenen molts horaris socials i culturals", i va proposar que la reforma sigui consensuada, gradual i compartida, després d'aconseguir una conscienciació ciutadana sobre la importància del temps.

En la roda de premsa, el director de Serveis Corpora-tius del Grup Damm, Marcial Navarro, va recalcar els "bons resultats" del pla pilot d'aquesta reforma en la seva empresa, on va dir que s'han flexibilitzat els horaris d'entrada i sortida entre les 8 i les 19 hores de la tarda, amb l'opció de tenir mitja hora per menjar, de manera que la productivitat dels treballadors ha augmentat el 10 %.

Aquest pla, que Navarro va augurar que es generalitzarà i deixarà de ser una prova pilot, ha reevidenciat la responsabilitat dels treballadors.