La infanta Cristina "es va limitar a rubricar sense demanar explicacions" en els escrits que va signar com a sòcia al 50% amb el seu marit d'Aizoon, segons van al·legar els seus advocats davant del jutge del cas Nóos, José Castro, que creu que va cooperar en dos delictes fiscals comesos mitjançant la societat esmentada. La defensa de la infanta Cristina va anunciar que a l'inici del judici oral exposarà el seu rebuig a la legitimació de Manos Limpias per sostenir en solitari l'acusació contra ella.

En l'escrit de defensa que ha presentat al jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, en l'últim dia del termini fixat pel jutge per lliurar els escrits de defensa i les fiances, la infanta no reconeix "cap tipus d'infracció conscient, pròpia o aliena, de normes juridicopenals".

Justifica l'ingrés de 587.413 euros que va fer el desembre en el compte del jutjat -la mateixa quantia de la qual la Fiscalia Anticorrupció la considera responsable a títol lucratiu- per ser els diners que "podrien haver-se imputat erròniament" a Aizoon en concepte de despeses, quan eren quantitats no deduïbles fiscalment.

La defensa de la infanta nega que Iñaki Urdangarin hagi comès delictes contra Hisenda i, en cas que aquests fossin acreditats, considera que no hi ha "base fàctica" per atribuir una intervenció en els fets de la germana del rei.

Els advocats Miquel Roca i Jesús María Silva asseguren que la germana del rei estava "completament al marge de la direcció i gestió quotidiana de la compa-nyia" Aizoon i que no va tenir cap participació en les seves obligacions comptables i fiscals perquè no va tenir "temps, ni capacitat, ni motius" per intervenir-hi.

Diego Torres, l'exsoci d'Urdangarin, assegura en el seu escrit de defensa que la infanta Cristina i membres rellevants de la Casa Reial van participar en les converses en les quals es va gestar l'Institut Nóos, les activitats del qual supervisava l'entorn de la direcció de l'Estat.

Per això, la defensa de Torres sol·licita que testifiquin en el judici el rei Joan Carles, el rei Felip, la reina Sofia, l'excap de la Casa Reial Alberto Aza i l'exsecretari de les infantes Carlos García Revenga, i 692 persones més.

En el text exculpatori plantejat davant el jutjat, el lletrat de Torres assegura que "mai no es va fer res" sense informar García Revenga i "la institució que ell representava, que ho autoritzava tot, ja que en cas contrari no es feia res".

La defensa de Torres, que també representa la seva dona, Ana María Tejeiro, demana en primera instància la nul·litat del procés per indefensió i reclama la seva absolució perquè "cap il·licitud ha tingut lloc, des de cap punt de vista possible, ni directe ni indirecte".

El lletrat de Torres defensa la feina de l'Institut Nóos com a altament professional i innovadora i sosté que les cimeres sobre esport celebrades a València i Palma no van constituir prestacions de serveis a les administracions involucrades, sinó patrocinis. "Del que es va tractar va ser de patrocinar l'innovador projecte de l'Institut Nóos i així ho van decidir" les institucions que van abonar a l'entitat d'Urdangarin i Torres 6,1 milions d'euros, incideix la defensa.

El qui va ser comptable de l'Institut Nóos, Marco Antonio Tejeiro, afirma a l'escrit de defensa que les mercantils que formaven el conglomerat al voltant de Nóos actuaven "sota la direcció unitària" d'Urdangarin i Torres, que ostentaven "un absolut control i poder de decisió".

A través del document, la defensa de Tejeiro assegura que mai no va tenir "cap funció específica que impliqués responsabilitat en la gestació o presa de decisió", i reclama la seva lliure absolució, en assegurar que no va incórrer en cap delicte a l'entitat. No obstant això, assenyala que en cas de ser condemnat, ho sigui a un any i mig de presó com a còmplice d'un delicte de malversació i un altre d'estafa, amb l'atenuant de confessió.

Arguments "històrics"

L'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, considera que els arguments que esgrimeixen els lletrats de Diego Torres i de la infanta Cristina són "històrics" i no suposen cap canvi respecte a la línia de defensa de tots dos imputats. Pascual Vives va dir que desconeixia els correus electrònics que l'advocat de Torres ha aportat a la causa i que apuntarien a la Casa Reial en relació amb el cas.

L'Audiència Provincial de Balears serà l'òrgan encarregat de decidir si accepta que declarin com a testimonis els reis Felip, Joan Carles i Sofia. El nou elegit president de l'Audiència, Diego Gómez-Reino, estima que el judici del cas Nóos podria durar uns "tres o quatre mesos".