Un empresari italià de la construcció jutjat per fallida fraudulenta va matar ahir presumptament tres persones i en va ferir dues més en un tiroteig al Palau de Justícia de Milà i va ser detingut hores després. Els morts són el jutge del sector de fallides empresarials Fernando Ciampi, l'advocat Lorenzo Alberto Claris Appiani i una altra persona, segons va informar el fiscal de Milà Edmondo Bruti Liberati, de la qual no en va facilitar la identitat.

Anit, un dels ferits estava greu i l'altre, un advocat, va rebre un tret en una cama però el seu estat no era greu, segons el fiscal, que va corregir un balanç anterior del tiroteig, que, segons els mitjans italians, havia causat quatre morts.

El succés, que va causar gran commoció a tot el país, ha posat en dubte els sistemes de seguretat dels tribunals de Justícia i altres seus. El primer ministre, Matteo Renzi, va qualificar el succés d'"impensable" i va prometre el màxim afany del Govern "perquè no torni a succeir" i "perquè qui s'ha equivocat, pagui". "En les pròximes hores, les investigacions determinaran què ha passat i qui n'ha tingut la culpa, qui s'ha equivocat, com i per què. És clar que, si ha estat possible introduir una arma al tribunal, hi ha hagut una cosa que no ha funcionat", va reconèixer. La seva opinió la va compartir el president de la República, Sergio Mattarella, que va presidir un ple extraordinari del Consell Superior de la Magistratura convocat per aclarir els fets.

Les primeres investigacions apunten que el presumpte autor, Claudio Giardiello, va entrar al tribunal amb una arma perquè no va passar els controls de detecció de metalls, sinó que hi va accedir per l'entrada reservada a magistrats, advocats i personal administratiu del Palau de Justícia. Aquests professionals en tenen prou amb ensenyar un document d'identitat, va confirmar el fiscal, per a qui "la hipòtesi més plausible" és que Giardiello va entrar al tribunal mostrant als guàrdies de seguretat "una targeta d'identificació falsa". El tiroteig va passar a la tercera planta del Palau de Justícia, on se celebrava el procés contra Giardiello, qui presumptament va treure l'arma i va disparar contra el seu exadvocat, Claris Appiani, ara testimoni en el judici, i altres de la sala. Tot seguit, va baixar al segon pis per buscar el jutge Ciampi al seu despatx. En total, va disparar 13 trets, segons va precisar el fiscal de Brescia, Tommaso Buonanno, segons el qual Giardiello "va actuar amb fredor i premeditació perquè ja havia planejat l'atac". Després del tiroteig, les autoritats van desallotjar l'edifici i, primer van fer sortir les dones davant la hipòtesi que l'autor, un home, estigués a l'interior. Els investigadors van concloure després que el responsable del crim va estar una hora amagat al Tribunal i va fugir en motocicleta. Una hora més tard, el ministre italià d'Interior va donar la notícia de la detenció del "presumpte assassí de Milà" al municipi de Vimercate.