Alguns dels gihadistes detinguts dimecres a Catalunya per part dels Mossos d'Esquadra tenien als telèfons mòbils imatges de dependències policials de Catalunya, entre altres edificis i espais significatius, cosa que podria suposar un objectiu terrorista. Ho van confirmar fonts jurídiques i policials, que van apuntar que entre els possibles objectius hi havia el complex central Egara, que els Mossos tenen a Sabadell, la comissaria de la plaça d'Espanya de Barcelona de la policia catalana i la caserna central de la Guàrdia Civil a Catalunya, a Sant Andreu de la Barca. Precisament en aquesta caserna hi viuen més de 200 famílies i té al seu interior una guarderia, oberta el 2005 i que es va convertir en la primera en una caserna de l'institut armat. La policia, però, té a més indicis a part de les imatges, recollits tant durant els 13 mesos d'investigació previs i als escorcolls domiciliaris practicats dimecres.

Per aquests motius, els caps de les comissaries dels Mossos van recordar als agents que estaven en nivell elevat d'alerta antiterrorista, 4 sobre 5, i que tots els cossos policials occidentals eren un objectiu declarat per part de l'Estat Islàmic. Per això, van reiterar les mesures d'autoprotecció i vigilància que ja es van donar fa unes setmanes, i certs comandaments van explicar alguns dels indicis trobats en els escorcolls, com les mateixes imatges de comissaries, per assenyalar que els Mossos podrien estar entre aquests objectius. Per la seva banda, la Trisindical dels Mossos va cancel·lar la celebració de les tradicionals Esquadres alternatives, un acte paral·lel i de protesta coincidint amb el dia oficial de les Esquadres, que s'acostuma a celebrar a final d'abril. En un comunicat, van assegurar que la seva prioritat era la seguretat dels agents, i un acte públic al carrer seria arriscat. Per això, se celebraran actes privats. És previst que els onze detinguts en aquesta operació passin avui a disposició de l'Audiència Nacional. Els detinguts van abandonar a primera hora de la tarda la comissaria de les Corts dels Mossos en tres furgonetes, custodiades per una moto que els obria pas i tres cotxes patrulla, en direcció a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. Els detinguts, entre ells un menor de 17 anys i una dona, són cinc espanyols -quatre convertits a l'Islam, un d'ells el presumpte capitost-, cinc marroquins i un paraguaià -també convertit. Els majors d'edat passaran avui a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, mentre que l'adolescent serà portat davant la fiscal de menors de l'Audiència Nacional, Blanca Rodríguez, perquè decideixi si ha d'ingressar en un centre de menors.

El missatge

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va explicar ahir en entrevistes a Rac1 i Catalunya Ràdio que els focus presumptament gihadistes se centraven a "l'àrea metropolitana, però no només", i va assegurar que la policia catalana era "de les més capdavanteres d'Europa" en la lluita contra el terrorisme. En aquest sentit, va voler transmetre un missatge de tranquil·litat i va afirmar que "no té sentit fer veure que no passa res". "El que seria greu és que no es fessin detencions", va insistir.

El conseller d'Interior va admetre preocupació perquè sis dels 11 arrestats eren conversos, persones que "d'una vida normalitzada havien patit un procés de radicalització". El conseller, però, va voler insistir que "seria una barbaritat estigmatitzar un col·lectiu, el musulmà, de 460.000 persones a Catalunya".