El jutge ha enviat a la presó set dels onze detinguts a Catalunya per formar part d'una cèl·lula gihadista, que planejava segrestar una persona a Espanya i degollar-la davant una càmera vestida amb una granota taronja, com ha fet l'Estat Islàmic.

La Fiscalia considera aquesta cèl·lula gihadista, que es feia dir "Fraternitat Islàmica per a la Predicació de la Gihad", la més perillosa desarticulada fins ara a Espanya, ja que, encara que tots els seus plans per atemptar contra persones i edificis eren embrionaris, sí que ja tenien un "arsenal bèl·lic" i havien fixat objectius concrets.

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha dictat presó per a set dels arrestats, entre ells el suposat líder, Alí el Perruquer -un espanyol convertit a l'islam-, pels delictes d'integració i col·laboració amb banda armada i dipòsit d'armament. Als altres tres majors d'edat, un d'ells la dona del capitost, els ha deixat en llibertat amb compareixences setmanals i retirada del passaport. El detingut menor d'edat, de 17 anys, ingressarà en un centre de reforma durant sis mesos i, segons fonts de la Fiscalia, estava totalment integrat en l'organització.

Aquestes fonts han concretat que una de les accions que planejaven era segrestar una persona a Espanya i degollar-la, com ha fet l'Estat Islàmic, que grava els interrogatoris als ostatges vestits amb una granota taronja per després difondre el vídeo. En la gravació inclourien unes frases incidint que el mateix que els gihadistes fan a l'Iraq o Síria, ho poden fer ells a Occident, segons van indicar les mateixes fonts.

Segons l'ordre de detenció del jutge, també pensaven segrestar la directora d'una sucursal del Banc Sabadell per finançar la cèl·lula i s'havien posat com a objectiu diversos edificis públics i privats que apareixen fotografiats als seus mòbils, així com "peixos grossos", referint-se a polítics.

En concret, havien fet fotos de diversos edificis de la cèntrica plaça d'Espanya de Barcelona: l'hotel Catalonia Barcelona Plaza, la comissaria dels Mossos d'Esquadra, l'edifici del Servei Català de Trànsit i el centre comercial Les Arenes.

En un primer moment, el grup es va proposar captar i enviar gihadistes a lluitar a Síria amb l'Estat Islàmic, però després, en veure que tres dels que havien aconseguit enviar-hi havien estat detinguts a Bulgària, es van radicalitzar i també es van plantejar atemptar a Espanya.

A més a més de les persones i edificis esmentats, es van marcar com a objectius en les seves reunions les forces i cossos de seguretat de l'Estat i el Parlament català, així com sinagogues o locals regentats per jueus, accions que van plantejar fer usant una furgoneta en la qual anirien camuflats i amb armes llargues i granades de mà.

En una de les seves reunions, segons testimonis protegits, el presumpte líder i creador de la cèl·lula, Antonio Sáez Martínez, que es feia dir Alí el Perruquer, va afirmar que havia estat a punt de posar una bomba en una llibreria jueva de Barcelona.

Per fer-ho, tindria l'ajuda d'un altre dels detinguts ingressats a la presó, Diego José Frías, un client de la perruqueria que regentava i considerat col·laborador del grup perquè els facilitava l'armament.