El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va carregar ahir contra els partits emergents a l'advertir que el país "no està per amateurs en la política" ara que ha arribat la recuperació i Espanya té "un rumb", i va defensar l'experiència dels seus candidats com a aval per als ciutadans. Rajoy va clausurar ahir a Madrid l'acte de presentació dels 15 candidats autonòmics del PP, en què va contraposar també el "realisme" del seu programa electoral als "dissenys imaginaris", les propostes de "doctrinaris de nova fornada" i les "ocurrències mediàtiques".

En qualsevol cas, el cap de l'Executiu va reiterar el seu convenciment que el PP tornarà a ser la primera força política després dels comicis del 24 de maig, tot i que no siguin "temps fàcils" o que el partit tindrà "molt poques ajudes". Però el PP, va assegurar, ha sabut sempre estar "a l'altura" i "quan vénen les dificultats dóna la seva autèntica talla". "En aquestes eleccions ho demostrarem", va afegir.

Després de criticar el "sectarisme" d'uns i la "frivolitat" d'altres, Rajoy es va mostrar convençut que darrere dels "populistes i demagogs" hi ha milions d'espanyols que "no ho són", gent "honrada i treballadora" que té els ulls posats en el PP i va cridar a buscar a aquest electorat.

Una vegada més, el president va centrar el seu discurs a subratllar que "ha passat ja el pitjor" de la crisi i Espanya ha iniciat la recuperació, va defensar el "coratge i la determinació" del seu govern per aconseguir-ho i va insistir que s'ha "fixat el rumb" i el país està ja "en velocitat de creuer".

"Tot es pot evaporar si ens equivoquem de rumb altra vegada", va advertir en aquest sentit Rajoy, per a qui davant dels "experiments i" fenòmens que sorgeixen i desapareixen "el PP segueix sent el referent d'estabilitat, seguretat i eficàcia per el país".

També va tornar a insistir que el veritable canvi que necessitava el país no és el que defensen altres forces polítiques, sinó el que va iniciar el seu partit -primer en la majoria dels comunitats i després al govern central ?- després dels comicis de 2011. I de nou va defensar l'honradesa dels dirigents i membres del Partit Popular tot i les "pomes podrides" que hi hagi hagut a les seves files com hi ha, va dir, "a tot arreu".

El cap de l'Executiu va confessar que per a ell és "reconfortant" veure com es recupera l'economia, perquè és, va dir, "molt dur" prendre una i una altra decisió "i veure que els resultats triguen tant en arribar". "Però ja estan arribant", va insistir.

A més, davant els seus 15 candidats, Rajoy va agrair la tasca dels governants del PP a les comunitats autònomes. Així, després de recordar l'esforç que han fet per tal de reduir el dèficit va assenyalar que sense la seva gestió Espanya no hauria pogut recuperar la credibilitat. "Sense els vostres esforços no hauríem sortit del pou", els va dir.

"Solvència del PP"

Entre els quinze candidats hi ha sis dones i cinc debutants. Tots van sortir al pas del debat sobre el valor de la marca PP i van llançar un missatge comú d'orgull de pertinença a aquest partit, que, al seu parer, és l'únic que ofereix als espanyols solvència, credibilitat i experiència. En paraules de la presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ara que s'ha emprès el camí correcte no és moment de "descarrilar" per escoltar "cants de sirena".

El president extremeny, José Antonio Monago, un dels que més interès va aprofitar per deixar clar que li agrada "la música del PP", encara que en el seu vídeo de llançament de campanya -e???l ja famós rap que els populars van poder veure en aquest acte- tot just esmentés al seu partit. I es va mostrar obert a acords postelectorals. "No passa res" sobre aquesta qüestió, va dir Monago.