La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, reconeix que el procés independentista es troba actualment "en un parèntesi" que considera justificat, ja que admet que la societat "no pot estar contínuament en tensió".

Forcadell creu que tots els processos tenen pics de participació i que el corrent independentista català revifarà el 24 d'abril amb l'acte al Palau Sant Jordi de Barcelona, que es farà per donar visibilitat als alcaldables sobiranistes, entenent que les eleccions municipals són "la primera volta" de les eleccions "plebiscitàries" del 27-S; que per a la presidenta de l'ANC comportarà "l'esclat" d'aquesta revifada del moviment independentista.

Abans, però, l'ANC treballarà perquè els resultats de les eleccions municipals del 24 de maig siguin una primera volta guanyada pels sobiranistes. "Com més ajuntaments sobiranistes tinguem, millor ens anirà el 27 de setembre", rebla tot afegint que l'ens busca "posar en relleu la importància municipal i donar molta visibilitat als candidats sobiranistes que es presenten a les eleccions", afegeix.

De totes maneres, Carme Forcadell no avança quina és l'acció de mobilització que es convocarà per al proper 11 de setembre. Durant aquests mesos, l'ANC ha hagut d'escollir entre més de 300 propostes i fins a l'Assemblea Ordinària del Secretariat Nacional que es farà avui a Lleida no es descobrirà quina és l'acció triada.

Segons la presidenta de l'ANC, però, serà una jornada "amb més caràcter polític" que les tres anteriors diades. La intenció és que quedi reflectit que la Diada coincidirà amb el primer dia de la campanya electoral del 27-S.

Per aquest motiu, Forcadell apunta que aquesta serà una nova mobilització històrica. "Tornarem a demostrar que no hi ha cap repte que no podem assumir si ho fem junts", apunta.

Forcadell afronta les últimes setmanes al capdavant de l'ANC. El 9 de maig hi haurà eleccions per escollir nous membres del Secretariat Nacional -hi ha 75 candidats-, i el 16 de maig s'escollirà el nou president. "Hem de respectar els estatuts; si no, faríem el que critiquem en altres. Ara toca relleu".

De cara al futur, Forcadell no descarta entrar en la política activa, tot i que assegura que no ha rebut cap oferta de cap partit.